Zonder het mbo staat alles stil

3 juli 2023 09:58

Zonder het mbo staat alles stil

Gelukkig is ook bij het ministerie van Onderwijs in het bijzonder de minister, doorgedrongen dat het mbo de energie levert voor de motor die we economie noemen. Minstens 40 procent van de arbeidsmarkt heeft een mbo-diploma of-opleiding. Dan kan het niet anders dat we als Rijn IJssel in direct contact moeten staan met het bedrijfsleven. Dus laten we actief deze samenwerking vorm gaan geven.

Zowel voor onze studenten als docenten is de beroepspraktijk een belangrijke bron van inspiratie. De beroepspraktijk is ons richtpunt, de vuurtoren waar we op koersen. Onze studenten willen zich in de eerste plaats bekwamen in hun toekomstige beroep en hun bevoegdheden behalen. Ze willen toegerust worden om zich straks als professional te laten gelden in bedrijven en instellingen. Ze zoeken ‘hun weg vooruit’. Die vinden ze dankzij onze hardwerkende docenten, die zich dagelijks met hart en ziel inzetten om ze in die positie te brengen.

De regio (bedrijfsleven, instellingen, organisaties en overheden) is voor ons een natuurlijke gesprekspartner. Met die partners kunnen we afstemmen wat en hoe we het best gezamenlijk de opleidingsbehoefte kunnen vormgeven die in onze razendsnel veranderende maatschappij nodig is. Naast het initiële onderwijs hebben we in toenemende mate een belangrijke rol in het post-initiële onderwijs. Kijk naar de energietransitie. Omdat er nog te veel mensen zijn die langs de kant staan - ze missen vaardigheden - en omdat we goed geschoold personeel keihard nodig hebben, moeten we een leven lang ontwikkelen. Meer dan de helft van de werkgevers en werknemers onderkent dat scholing nodig is.

Natuurlijk staat een roc al in direct contact met vele stagebiedende bedrijven. Dat is enorm belangrijk, maar willen we écht contact en willen we invulling geven aan de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt? Dan zullen we duurzame partnerschappen moeten sluiten met onze belangrijkste stakeholders. Een partnerschap is duurzaam en wederkerig. Wanneer we structureel met de regio in overleg zijn, zullen we de actualiteit van ons portfolio en curriculum optimaal kunnen garanderen. 

Wouter Groothedde
Directeur Entree & Maatwerk bij Rijn IJssel

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.