Esther van der Storm: “Creativiteit is meer dan artistiek aangelegd zijn”

9 februari 2024 14:28

Esther van der Storm: “Creativiteit is meer dan artistiek aangelegd zijn”

In ‘Creativiteit komt niet uit een boekje’ deelt de creativiteitsexpert tips om creativiteit te ontdekken en benutten 

Iedereen is creatief, je moet het alleen leren activeren. Dat is de boodschap van Esther van der Storms (40) boek Creativiteit komt niet uit een boekje, dat vandaag is gelanceerd. De oprichtster van innovatiebureau STORMPUNT geeft in het boek handvatten waarmee personen en bedrijven hun creativiteit stimuleren.

In ruim 280 pagina’s laat Van der Storm zien dat iedereen een creatieve aard heeft. Met theorieën en opdrachten om creatieve vaardigheden te stimuleren, helpt de creativiteitsexpert mensen bovendien grip te krijgen op hun creativiteit. “Vaak onderschatten mensen hun creativiteit, omdat deze eigenschap bij hen niet duidelijk naar voren komt. Dat komt omdat we het van jongs af aan afleren”, zegt Esther van der Storm, oprichtster van STORMPUNT en auteur van Creativiteit komt niet uit een boekje. “Zo worden ideeën van leerlingen in het huidige schoolsysteem bijvoorbeeld met goed of fout beoordeeld, wat creatieve vaardigheden al vroeg onderdrukt. Gelukkig kan creatief denken op latere leeftijd weer opbloeien, door er concreet mee te oefenen en uit de comfortzone te stappen.”

Tips en tricks

Volgens Van der Storm is creativiteit meer dan artistiek aangelegd zijn. Van der Storm: “Veel mensen hebben een te oppervlakkig beeld van wat creativiteit is. Alledaagse en intellectuele creativiteit zijn vaak onderbelicht. Met simpele oefeningen kun je jouw brein trainen om verschillende vormen van creativiteit in jezelf te ontdekken en leer je hoe je deze benut. Geef bijvoorbeeld geen ruimte voor ideekillers en ‘ja-maars’, maar stel je oordeel uit. Zo komt er ruimte voor je creatieve aard. Tegelijkertijd is het allerbelangrijkste dat je gewoon ergens begint. Maak het klein en behapbaar en wees vooral niet bang om te leren. In de ontdekking naar creativiteit gaat het namelijk nooit mis, hooguit anders dan je verwacht.”

Over Esther van der Storm

Niet lullen, maar poetsen is het motto van Esther van der Storm (1983). En dat motto doet ze graag eer aan. Esther is oprichtster van innovatiebureau STORMPUNT en ruim tien jaar werkzaam als facilitator en trainer. Met Creativiteit komt niet uit een boekje geeft Esther nieuwe inzichten over hoe iedereen zijn of haar creativiteit kan (her)ontdekken én benutten. Met als doel dat iedereen - ook de mensen die zichzelf bestempelen als ‘niet creatief’ - geprikkeld worden om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Over STORMPUNT

Innovatiebureau STORMPUNT is in 2019 opgericht om organisaties te helpen met het creatief oplossen van problemen. Het bureau inspireert organisaties om buiten de gebaande paden te denken en zo vernieuwende ideeën te bedenken. Met verandertrajecten, korte innovatiesessies, trainingen en serious games wervelt STORMPUNT bij uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder overheidsinstanties en zorgorganisaties.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.