Renteaftrek voor bedrijfsleningen - Een Overzicht

19 april 2024 09:08

Renteaftrek voor bedrijfsleningen - Een Overzicht

Als kleine ondernemer kom je vaak voor situaties te staan waarin extra kapitaal nodig is - of het nu gaat om onverwachte omstandigheden, investeringen in kostbare apparatuur of de noodzaak van startkapitaal. Een bedrijfslening kan een oplossing bieden, en de voordelen ervan worden versterkt door iets dat bekend staat als renteaftrek. Maar wat houdt renteaftrek precies in? Qeld legt je uit wat renteaftrek inhoudt en hoe het jouw kleine bedrijf kan beïnvloeden.

Wat is renteaftrek voor bedrijfsleningen?

Wanneer je een lening afsluit, moet je rente betalen - een vergoeding aan de geldschieter. Om meer mensen in staat te stellen leningen af te sluiten en terug te betalen, heeft de overheid iets geïntroduceerd dat renteaftrek wordt genoemd - een manier om de kosten van de lening te verlagen.

Renteaftrek voor bedrijfsleningen stelt bedrijven in staat hun leenkosten te verlagen door een deel van de rentekosten af te trekken van hun winstbelasting. Dit gebeurt jaarlijks via de belastingaangifte van het bedrijf.

Wie komt in aanmerking voor renteaftrek?

Renteaftrek is beschikbaar voor rechtspersonen en bepaalde vennootschappen. Het is belangrijk om de vereisten te kennen om in aanmerking te komen voor renteaftrek voor bedrijfsleningen:

Alleen de partij die verantwoordelijk is voor de lening kan de aftrek toepassen. Er moet sprake zijn van een negatief rentesaldo (waarbij de rentekosten hoger zijn dan de rente-inkomsten). Zowel de rente als de schuld moeten binnen het belastingjaar zijn betaald.

Hoe wordt de renteaftrek berekend?

Om de renteaftrek te berekenen, begin je met het bepalen van je rentesaldo: rente-inkomsten minus rente-uitgaven.
Rente-inkomsten: de inkomsten die voortvloeien uit het hebben van geld op de bank.
Rente-uitgaven: de kosten van de rente op de lening (exclusief aflossing).
Rentesaldo = rente-inkomsten - rente-uitgaven
Voorbeeld: Als je rente-inkomsten €10.000 bedragen en je rente-uitgaven €15.000, dan is je rentesaldo -€5.000 (negatief), wat betekent dat je recht hebt op aftrek.
Om de omvang van de aftrek te berekenen, zijn er twee modellen:

EBITDA-model

Dit model begint met het berekenen van het verschil tussen rente-inkomsten en rente-uitgaven. Dit bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigd met 30% om de aftrekruimte te berekenen. Het is belangrijk op te merken dat de aftrek beperkt kan zijn, dus houd hier rekening mee.

Voorbeeld: Een bedrijf ontvangt €10.000 via zijn rente-inkomsten en heeft jaarlijks €100.000 aan rente-uitgaven:

€10.000 - €100.000 = -€90.000
-€90.000 x 0,3 (30%) = -€27.000

In dit geval bedraagt de maximale aftrek €27.000.

Vereenvoudigingsregel

Dit model is met name voordelig voor kleine ondernemers. Het staat een aftrek toe tot €5 miljoen, ongeacht de 30%-regel in het EBITDA-model. Deze regel is vooral geschikt voor bedrijven met lagere leenkosten.

Voorbeeld: Een bedrijf ontvangt €10.000 via rente-inkomsten en heeft €100.000 aan rente-uitgaven.

€10.000 - €100.000 = -€90.000
Rentesaldo = -€90.000

In dit geval geldt een maximale aftrek van €90.000 van de winstbelasting! Dit geldt zelfs als de aftrek hoger is dan bij het gebruik van EBITDA, zolang het maar minder dan €5 miljoen in totaal is.

Belangrijk om te onthouden bij belastingaangifte

Bij het doen van belastingaangifte voor je kleine bedrijf is het essentieel om de voorgedrukte gegevens over rente-uitgaven te controleren. Onthoud dat de renteaftrek voor bedrijven gekoppeld moet zijn aan het huidige belastingjaar en niet kan worden overgedragen naar volgende jaren.

Sluit een bedrijfslening af bij Qeld

Heb je een bedrijfslening nodig? Voor een verstandige lening kies je Qeld! De enige kosten voor je lening bij Qeld zijn een vaste maandelijkse vergoeding, die wordt bepaald op basis van de grootte van de lening en de kredietwaardigheid van je bedrijf. Qeld biedt bedrijfsleningen aan tussen de €1.000 en €200.000, die je kunnen helpen investeren in nieuwe apparatuur, je marketing uitbreiden of je bedrijf laten groeien. We hebben geen verborgen kosten of bindende termijnen voor je lening - met een eenvoudige aanvraagprocedure van één minuut kun je snel en gemakkelijk toegang krijgen tot kapitaal. Als alles goed verloopt, kun je zelfs op dezelfde dag nog het geld op je rekening hebben!

Mis de renteaftrek voor je bedrijf niet

Het begrijpen en benutten van renteaftrek voor bedrijfsleningen kan een aanzienlijk financieel voordeel bieden voor je bedrijf. Dit geldt vooral voor kleine ondernemers die gebruik kunnen maken van de vereenvoudigingsregel - door zorgvuldig je renteaftrek te berekenen en aan te vragen, kun je de kosten van je bedrijfslening verlagen en bijdragen aan een stabielere financiële situatie voor je bedrijf. Succes met ondernemen!

Naar alle berichten van Qeld terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.