De dialoog aangaan over bedrijventerreinen

3 april 2024 11:35

De dialoog aangaan  over bedrijventerreinen

Ondernemers hebben ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. Die ruimte vinden ze vaak op bedrijventerreinen. Maar dat wordt steeds moeilijker en dat is niet goed voor de regio.

De gemeente Arnhem bevroor eerder dit jaar de werkzaamheden op bedrijventerrein Rijnpark, omdat er duizenden woningen gebouwd moeten worden. Zo’n impasse, die misschien wel anderhalf jaar of langer gaat duren, is funest. Ondernemers hebben perspectief nodig.

Er is behoefte aan meer woningen, die wens hebben ondernemers ook. Human capital is voor hen een grote uitdaging en ze willen ook dat afgestudeerde studenten in de regio blijven. Maar het is wel zaak dat gemeentes echte keuzes durven te maken, dat ze denken in oplossingen en dat ze naar de langere termijn kijken.

Het is ook belangrijk dat gemeentes in de Lifeport-regio met elkaar samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren. Soms past een bedrijf beter in een andere gemeente en kan het zo wel in de regio blijven. Daarover moeten we in gesprek gaan.

Maar er speelt nog iets. Het elektriciteitsnet raakt langzaam vol. Bedrijven die een nieuw pand willen bouwen of willen uitbreiden, kunnen vaak geen aansluiting of uitbreiding op het net krijgen. Ondertussen worden er, zeker in de Lifeport-regio, volop pilots gedaan met smart energy hubs. Dat zijn decentrale oplossingen waarbij ondernemers op een bedrijventerrein kijken naar hun gezamenlijke energiebehoefte, zodat een tijdelijk overschot bij de één kan worden weggestreept tegen een tijdelijk tekort bij de ander. Daar liggen volop kansen, maar het heeft nog veel haken en ogen.

TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, gaf kort geleden aan dat het elektriciteitsnetwerk in Gelderland zijn grens heeft bereikt en dat het daarom niet mogelijk is om smart energy hubs allemaal aan te sluiten. Ondernemers denken graag in oplossingen en kijken eerder naar wat wél mogelijk is. Ook als de netbeheerders aangeven dat ze worden beperkt door de wetgeving.

Juist in deze regio liggen er volop kansen: sterke onderwijspartijen, innovatieve bedrijven en een regionale overheid die wil meedenken. We zijn niet voor niets de Lifeport-regio: de plek waar we in triple-helix-verband samenwerken. Als we dat doen dan kunnen we op dit gebied een geweldige proeftuin zijn. «

Ilko Bosman
Voorzitter VNO-NCW Midden, regio Arnhem-Nijmegen en lid The Economic Board

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.