Zo zorg je voor de juiste teamspirit binnen je bedrijf

17 november 2023 09:20

Zo zorg je voor de juiste teamspirit binnen je bedrijf

Goed kunnen samenwerken is een gave die niet iedereen van huis uit meekrijgt. Toch is het belangrijk om op het werk een goed team te vormen. Alleen dan wordt al het werk goed en op tijd gedaan. Soms is het nodig om ‘alle neuzen weer dezelfde kant uit te laten wijzen’. Een teamuitje is daar de ideale gelegenheid voor. Je kunt daarbij als leidinggevende het aangename met het noodzakelijke en nuttige combineren. Begin de dag bijvoorbeeld met een teambuilding sessie, en eindig met een gezellige barbecue.

Evalueren en vooruit kijken

Een goede manier van teambuilding is om eerst terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat ging er goed? Met welke veranderingen heeft het bedrijf te maken gekregen? En vooral: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de dingen die nog niet goed gingen in de toekomst wel beter voor elkaar zijn? Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het kan met de ouderwetse flapover, maar er zijn ook leuke spellen die je onder leiding van een externe doet om de sterke en minder sterke punten van het bedrijf bloot te leggen. Daarna kunnen er afspraken worden gemaakt voor verbetering.

Samenwerken is heel belangrijk

Samenwerken kun je op verschillende manieren oefenen. Het is daarbij de kunst om gebruik te maken van ieders kwaliteiten. Je moet niet de wil hebben iets zelf te doen als iemand in je team dat beter kan. Dat leer je ook tijdens een workshop van het Outdoor Cooking Experience Center. Achter de barbecue leer je samenwerken om een heerlijke maaltijd te bereiden. En die hoeft dan echt niet alleen maar te bestaan uit hamburgers en spiesen met kip en paprika. Er is heel veel meer mogelijk. Tijdens zo’n workshop leer je elkaar bovendien op een leuke en heel andere manier kennen dan tijdens een teamvergadering of tijdens het dagelijks werk.

Plan een teamdag ruim op tijd

Er zijn mensen die een Kamado workshop helemaal niet zien zitten. Als je een team dag kort van tevoren plant dan kan het dus zijn dat iemand bij hoog en laag volhoudt dan echt een andere belangrijke afspraak te hebben. Door het jaarlijkse teamuitje ruim van tevoren aan te kondigen heeft iedereen de datum in de agenda en kunnen er nog maar weinig smoezen worden verzonnen. Als je bovendien als werkgever ook nog zorgt voor vervoer dan hoeft ook dat geen probleem te zijn. Bovendien kunnen dan alle aanwezigen een wijntje of biertje drinken bij de workshop zonder dat er afspraken hoeven te worden gemaakt wie de Bob is.

De teamspirit vasthouden

Na een inspirerende teambuilding dag is iedereen vaak heel enthousiast. We gaan het vanaf nu helemaal anders doen. Helaas gebeurt het vaak dat iedereen al vrij snel weer wordt opgeslokt door de waan van alledag. Dan is de kans groot dat er van de gemaakte afspraken al snel niets meer terechtkomt. Dat is natuurlijk zonde. Het is dus aan het management om ervoor te zorgen dat de afspraken worden nagekomen en dat iedereen binnen het bedrijf daar ook de ruimte voor krijgt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.