Wijnhandel Appeldoorn uit Velp bestaat 125 jaar

29 juni 2022 08:46

Wijnhandel Appeldoorn uit Velp bestaat 125 jaar

Wijn. Noem het woord en Arnoud Appeldoorn, eigenaar van wijnhandel Appeldoorn uit Velp, gaat los.Gepassioneerd verteld hij over zijn bedrijf, het 7-koppige team medewerkers en de langetermijnrelaties met zijn clientèle en wijnproducenten uit heel Europa.

De liefde voor de zaak die zijn overgrootvader al in 1897 in het Gelderse dorp Velp begon en zijn ondernemerskwaliteiten zaten er al op jonge leeftijd in. “Als kind hielp ik mijn vader al regelmatig met het bottelen. Als we jubileumflessen hadden, mocht ik de etiketten er opplakken. Dat ging toen nog met behangerslijm. Het moest secuur gebeuren, anders kwamen er kreukels in en je snapt dat dat niet de bedoeling was. Snelheid was ook belangrijk want productie draaien is een must. Ik kreeg een cent per etiket en had na een dag plakken een voor mij aanzienlijk bedrag verdiend,” blikt Arnoud terug.

Authentiek

Arnoud Appeldoorn is 50 jaar. Dit jaar gaat hij zijn 31e jaar in als wijnhandelaar. In 2001 nam hij het bedrijf over van zijn vader Aart. Aart op zijn beurt nam het bedrijf van zijn vader over in 1967. En het begon allemaal met overgrootvader Aart Arnoldus Appeldoorn. Hij begon in 1897 met de verkoop van sterke drank. Nu wordt de omzet voor 95 procent uit wijnverkoop verkregen. “We zijn een familiebedrijf, maar er is geen enkele druk op mij uitgeoefend om in de voetsporen van mijn vader te treden,” vertelt Arnoud. “Ik vond en vindt wijn een prachtig natuurproduct. De manier van produceren is de afgelopen honderd jaar niet tot nauwelijks veranderd. Het is authentiek, puur. Er zijn ook amper trends. Ja, er zijn nu schroefdoppen in plaats van kurken, maar daar heb je het ook mee gehad qua noviteiten.”

De boer op

Het team medewerkers en Arnoud gaan regelmatig op reis naar wijnproducten (m/v) door heel Europa. “Ik vind het belangrijk om zelf met mijn voeten in de wijngaarden te staan en face to face contact te hebben met de wijnproducenten, een band met hen op te bouwen. Dan zit ik aan tafel met een lekker stuk worst of kaas uit de regio en proef ik de wijn. Wijn is een verrijking van een maaltijd en van het leven.”

Kloppend hart

Het kloppend hart van wijnhandel Appeldoorn is de wijnwinkel aan de Emmastraat met een kelder vol met een schat aan flessen wijn. Een monumentaal pand aan de Brugweg wordt onder andere gebruikt voor wijnproeverijen. Arnoud: “We bieden proeverijen voor zowel particulieren als ondernemers. Om tot de beste combinaties te komen, helpen wij onze klanten graag op weg met onze uitgebreide wijnspijswijzer. In het geval van een goede match komt namelijk zowel de wijn als het gerecht nog mooier tot zijn recht.”

Vijfde generatie?

Of de wijnhandel later in de tijd iemand uit de vijfde generatie aan het roer krijgt, is nog onzeker. “Samen met mijn vrouw Sandra heb ik vier kinderen. Uiteraard zou ik het leuk vinden als een van hen in mijn voetsporen treedt, maar ze mogen zelf kiezen. Mochten mijn zoons of dochters geen interesse hebben, dan hebben we nog altijd een aantal neefjes en nichtjes achter de hand. Over de toekomst maak ik mij helemaal geen zorgen,” lacht Arnoud. 

Wijnhandel Appeldoorn
Emmastraat 27 A
6881 SN Velp (GLD)
Telefoon 026 – 364 68 73
www.appeldoorn.nl

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.