Meer genieten van je onderneming? Premium Life Coach Mirte Hultink

16 april 2024 11:17

Meer genieten van je onderneming? Premium Life Coach Mirte Hultink

Weet jij nog hoe je je voelde toen je je onderneming startte? De opwinding die bij je op kwam en de drive om alles van jezelf te geven om je onderneming te laten slagen? Lange dagen maken, ’s nachts oplossingen bedenken voor de uitdagingen die op je pad kwamen, leren van je beginnersfouten en pijn die daarbij gepaard ging?

Voor de meeste ondernemers heeft het starten van een onderneming vaak meer weg van paniekvoetbal, dan al van het echte spel. Genieten is nog moeilijk in deze turbulente starttijd.

Maar wat ik vaak tegenkom zijn ondernemers die blijven hangen in deze overlevingsstand. Hun onderneming is al lang in rustiger vaarwater, de cijfers zijn gunstiger en er is een bepaalde mate van stabiliteit en groei. De turbulentie is feitelijk al veel minder, de onderneming is op vlieghoogte en natuurlijk zijn er nog uitdagingen, maar eigenlijk mag je stoelriem wel even los en kun je rustig wat ommetjes gaan maken.

En toch doe je dat niet en blijf je krampachtig in je stoel zitten. Je bent al verder dan dat je in de gaten hebt. Je ziet de groeistappen die je al hebt gemaakt over het hoofd. En niet in de laatste plaats uit (valse) bescheidenheid.

De veilige paniekstand

In de paniekstand is het leven eigenlijk vrij overzichtelijk: je hebt een duidelijke focus op je onderneming en al het andere uit je leven is bijzaak. Uitdagingen op het gebied van je relatie(s), gezondheid of levensstijl schuif je op de lange termijn: hier ga je ooit wel eens aan werken, maar nu nog niet. En dit blijf je stiekem steeds zeggen.

Wat ik veel tegenkom in mijn werk als premium life coach zijn ondernemers die super hard werken, veel van henzelf geven aan de zaak en andere belangrijke dingen voor zich uit blijven schuiven. Ze gebruiken soms drugs, roken, drinken veel en vaak en/of eten ongezond en begeven zich in een constante stressmodus. En natuurlijk komen de zorgen over je levensstijl ’s nachts bij je aankloppen.

Want dan heb je zo hard gewerkt om op te bouwen wat je hebt, maar hoe lang zal je hier de vruchten van kunnen blijven plukken? Hoe lang kun je nog zo doorgaan totdat je ziek wordt of op een andere manier uitvalt? En wanneer en hoe ga je nou eigenlijk écht meer loslaten en meer genieten van je onderneming én je leven?

Genieten van het leven, genieten van ondernemen

Een stapje terugdoen is vaak veel moeilijker dan gedacht, want op een gegeven moment zit je vast in automatische patronen: Je werkt veel en hard, ziet veel mogelijkheden én mogelijke problemen. Je ervaart stress en je hebt jezelf aangeleerd te ontspannen met middelen als drugs, alcohol of suikerrijk of zout en vet eten.

De chemische samenstelling van deze middelen geven jou vervolgens zo veel (lichamelijke) stress, dat je in een paniek- of overlevingsstand komt. En dan is er enkel ruimte voor dat wat eerst komt: je onderneming. De rest is voor later.

Zo kun je jaren doorgaan, maar écht genieten van ondernemen is in de overlevingsstand gewoon niet mogelijk. Maar als jij uit de overlevingsstand weet te komen door jouw levensstijl blijvend te veranderen, verandert óók jou manier van ondernemen, kun je langzaamaan meer loslaten én meer gaan genieten! Van je onderneming, maar ook van je verdere leven! Ik gun het je van harte en help je hier graag bij. Kijk wat ik voor je kan doen op www.premiumlifecoach.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.