Veiligheid voor je personeel en klanten

5 februari 2019 11:03

Veiligheid voor je personeel en klanten

Bij een ongeval is het noodzakelijk om niet alleen snel, maar ook om de juiste manier in te grijpen. Wanneer er sprake is van een calamiteit in jouw bedrijf, ben jij als ondernemer verantwoordelijk. Zorg daarom dat je de juiste kennis in huis hebt, want hiermee red je levens. Sterker nog, volgens de Arbowet is het bij elk bedrijf verplicht om een of meerdere werknemers een BHV-cursus te laten volgen. Volgens de richtlijnen moet per vijftig werknemers één persoon zijn die in het bezit is van dit certificaat. Voorkom hoge boetes, zorg voor veiligheid binnen je bedrijf en plan vandaag nog een cursus.

Maar er gebeurt toch nooit iets?

Bovenstaande uitspraak horen we vaak, maar zeg nooit nooit. Want veiligheid draait niet alleen om de voorzieningen en de getroffen maatregelen in het bedrijfspand, er kan ook vanuit het niets iets gebeuren met een van je werknemers. Zowel oudere als jongere mensen zonder enige kwalen kunnen zomaar een hartaanval krijgen en neervallen. In dit geval is het een kwestie van snel handelen in een korte tijd en op de juiste manier reanimeren met behulp van een AED. Tijdens een praktijkopleiding BHV cursus word je door een specialist getraind hoe je deze hulp moet verlenen. Daarnaast word je getraind hoe je met de hulp van anderen de hulpdienst zo snel mogelijk ter plaatse krijgt.

Juist handelen bij brand

Een BHV cursus leert je dus op juiste manier handelen bij calamiteiten. Onder deze noemer valt ook een brand blussen en het pand ontruimen. Ook wanneer er brand uitbreekt is het een kwestie van juist handelen binnen korte tijd. Daarnaast kan er paniek ontstaan onder het personeel. De bhv’er leert in dit geval hoe de collega’s gekalmeerd kunnen worden en begeleidt ze naar de verzamelplaats buiten. Ook is er alle aandacht voor de blusmiddelen, want niet bij elke soort brand is een standaard brandblusser voldoende.

Een rondje in de zaak

Na het volgen van de cursus is het tijd om eens kritisch te kijken naar de aanwezig middelen in het bedrijf. Is de verbanddoos aangevuld? Is er een AED in de buurt? Waar hangen de brandblussers? En is er een ontruimingsplan? Indien deze zaken niet in orde zijn, is de volgende stap duidelijk. Wanneer je een pand hoort, is het ook verstandig om contact op te nemen met de huurbaas om te checken wie verantwoordelijk is voor welke middelen. Zo weet jij zeker dat je personeel en klanten voortaan snel in veiligheid gesteld kunnen worden in elke situatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.