Veel cryptobedrijven stoppen door strenge regels om witwassen tegen te gaan

23 juli 2020 09:43

Veel cryptobedrijven stoppen door strenge regels om witwassen tegen te gaan

Sinds 21 mei vallen cryptobedrijven onder toezicht van de Nederlandse Bank. Bedrijven die waarbij geld omgewisseld kan worden in crypto’s of digitale portemonnees moeten volgens de nieuwe regels aan dezelfde regels voldoen als accountants en banken. Deze anti-witwasaanpak van de Nederlandse overheid moet witwassen en financiering van terrorisme voorkomen. De nieuwe wetgeving komt voort uit richtlijnen van de Europese Unie.

Door de nieuwe regels en de hoge kosten van maatregelen gooien veel cryptobedrijven de handdoek in de ring. Enkele namen van Nederlandse cryptobedrijven die onlangs gestopt zijn: Bittr, Nocks, Post-a-coin en Bitkassa. Volgens de nieuwe regels moeten cryptobedrijven zich registreren bij de toezichthouder, alle transacties observeren en de identiteit van klanten verifiëren. Aandeelhouders en bestuurders met een belang groter dan 10% worden getoetst.

Hoge kosten van toezicht reden tot stoppen

De meeste cryptobedrijven steunen de strengere toezichtregels blijkt uit een rondgang van de NOS, echter zijn de hoge kosten dat dit met zich meebrengt een probleem. De kosten worden door De Nederlandse Bank geschat op 1,7 miljoen euro. Bedrijven die onder toezicht staan moeten daar zelf voor opdraaien. Veel cryptobedrijven zetten nu al geld apart om de stijgende toezichtkosten op te kunnen vangen. Het bedrijf Knaken, een cryptowisselkantoor, zegt tegen de NOS dat zij enkele tonnen per jaar reserveren om de kosten van nieuwe regels op te vangen.

Het aanvragen van de vergunning is voor de meeste bedrijven nog wel te betalen. De vergunning kost 5000 euro en een nieuwe bestuurder aanstellen 3000 euro. Maar de toezichtkosten van DNB brengt meer kosten met zich mee. De 1,7 miljoen euro wordt verdeeld over het aantal bedrijven dat zich registreert. Momenteel zijn er ongeveer 50 bedrijven geregistreerd. Wat betekent dat elk bedrijf ongeveer 30.000 euro per jaar moet betalen.

Voor veel kleine cryptostartups zijn deze jaarlijkse kosten niet op te brengen. Een groot aantal kleine cryptobedrijven zagen de bui al hangen en zijn gestopt. Ook zorgen de nieuwe regels voor een “hoge barrière” voor nieuwkomers in de cryptomarkt. Sommige grote cryptobedrijven zitten niet te wachten op de extra controle door DNB en verkassen daarom naar het Buitenland.

Cryptobedrijven die wél gaan registreren

Met de nieuwe anti-witwasregels gaat de cryptosector onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme vallen. Banken en verzekeraars vallen ook onder deze wet. De DNB gaat periodiek de cryptosector monitoren. Hieronder hebben we een aantal cryptobedrijven op een rijtje gezet die wél gaan voldoen aan de nieuwe wetgeving.

  • Bitvavo
  • Knaken
  • Bitqist
  • Bitonic
  • Bitmymoney
  • Bitcoin Meester
  • Anycoin Direct
  • Litebit
  • Satos
  • Crypto2Cash
  • Coinmerce
  • BTC Direct
  • NEXT.exchange
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.