Meepraten met werknemers: vakantiebestemmingen en verlofaanvragen voor aankomende zomer?

28 februari 2023 14:33

Meepraten met werknemers: vakantiebestemmingen en verlofaanvragen voor aankomende zomer?

Het is hét gespreksonderwerp in de kantine zodra de pauze is aangebroken: plannen voor de zomervakantie. Jouw werknemers hebben het haast over niets anders, want jij als werkgever hebt onlangs aangegeven dat werknemers hun vakantieverlof moeten aanvragen voor de zomer.

Werkgevers hebben in de zomervakantie vaak moeite om de roosters rond te krijgen en werkzaamheden te voltooien voor de deadline, omdat veel werknemers graag vakantie gaan vieren. Waar gaan de meeste collega’s dit jaar echter eigenlijk naartoe en op hoeveel werknemers kun je deze zomer rekenen?

Populaire vakantiebestemmingen in 2023

In 2023 zijn verre reizen weer mogelijk, waardoor vliegtickets naar verre bestemmingen massaal geboekt worden. Denk bijvoorbeeld aan vakanties in Amerika, Thailand en Zuid-Afrika. Maar ook een rondreis IJsland staat bovenaan op het lijstje van veel werknemers. Met hoogtepunten als Reykjavik en de Golden Circle en activiteiten als ziplinen, fietsen en wandelen door canyons en gletsjers kunnen we hen geen ongelijk geven. Doe er als werkgever je voordeel mee en plan alvast je eigen vakantie vooruit, zodat jij in het laagseizoen ook een verre reis kunt maken. Heb je het te druk met ondernemen? Laat dan Riksja Travel je reis uitstippelen, zodat jij je handen vrij hebt voor je onderneming.

Op hoeveel vakantiedagen hebben werknemers recht?

Ondanks de inspirerende vakantieplannen van werknemers, is jouw focus voor nu gericht op het rondmaken van de roosters voor de zomervakantie. Werknemers hebben doorgaans recht op twee soorten vakantiedagen, namelijk wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. De wettelijke vakantiedagen worden berekend op basis van het aantal uren dat je per week maakt, die vermenigvuldigd worden met vier. Fulltimers hebben daardoor recht op 160 uur vakantie en kunnen van de zomer 20 dagen op vakantie. Daar komen mogelijk bovenwettelijke vakantiedagen bovenop, die in cao’s en contracten zijn vastgelegd. Lukt het jou als werkgever niet om deadlines te halen door verlofaanvragen? Met een goede reden mag je de verlofaanvraag dan binnen twee werken weigeren.

Vakantie voor werkgevers

Net als voor werknemers is het voor werkgevers van groot belang om een aantal dagen per jaar rust te nemen, ondanks dat dit niet altijd mogelijk lijkt te zijn. Voor het goed functioneren van jouw bedrijf, de sfeer op de werkvloer en je eigen gezondheid is dit immers cruciaal. Nog belangrijker dan voor werknemers is het echter voor werkgevers om vakanties tijdig te plannen, zodat het bedrijf tijdens jouw afwezigheid probleemloos kan functioneren. Draag taken over, stuur e-mails automatisch door naar een tijdelijke vervanger en win nog wat vakantie-advies in bij je werknemers, zodat ook jij bijvoorbeeld een fantastische rondreis IJsland kunt maken!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.