Tijd om vakantiegeld uit te betalen

9 april 2024 13:39

Tijd om vakantiegeld uit te betalen

De maand mei is de maand van het vakantiegeld. Als werkgever betekent dat het weer tijd is om vakantiegeld uit te betalen aan je werknemers. Het uitbetalen van het vakantiegeld is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis, maar het blijft een flinke kostenpost die je in één keer moet uitbetalen. Wij, van o2Factoring, geven je graag wat tips hoe je als werkgever op tijd het vakantiegeld aan je werknemers uitbetaald. 

Wat houdt vakantiegeld precies in?

Ben je in loondienst? Dan heb je naast je vakantiedagen recht op vakantiegeld. Ook vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd. Het vakantiegeld is een extra bedrag dat van origine bedoeld is om te gebruiken om een vakantie te kunnen boeken, maar werknemers zijn natuurlijk vrij om dit extraatje te besteden hoe zij dit willen.

Een paar weetjes over vakantiegeld:

  • Het vakantiegeld wordt uitbetaald in mei;
  • Het bedraagt 8 procent van het bruto jaarsalaris;
  • Valt onder belastbaar inkomen (en onder loonbelasting).

Vakantiegeld eerder of later uitbetalen?

Als jouw werkgever vraagt om een eerdere betaling van het vakantiegeld dan is dit aan jou, als werkgever, om hierover een beslissing te nemen. Andersom geldt dit ook – als jij het vakantiegeld later wilt uitbetalen, dan zal je hier toestemming van je werknemers voor nodig hebben. Zorg er altijd voor dat je duidelijke afspraken maakt en zet deze op papier. Zo voorkom je verwarring.

Vakantiegeld maandelijks uitbetalen, mag dat?

Het vakantiegeld in één keer is een flinke belasting op je liquiditeit. Hierdoor is het mogelijk om vakantiegeld maandelijks uit te betalen. Door het vakantiegeld in termijnen uit te betalen voorkom je een eenmalige grote kostenpost, maar spreid je deze. Ook voor werknemers kan het fijn zijn om het vakantiegeld maandelijks uitbetaald te krijgen, want zo kunnen ze zelf kiezen wanneer ze een vakantie boeken of wanneer ze het geld uitgeven. Belangrijk is wel dat dit in het arbeidscontract moet worden opgenomen.

Factoring

Heb je wel geld om het vakantiegeld uit te betalen? Maar wacht je op de langdurende betalingen van jouw klanten? Factoring kan hiervoor de uitkomst zijn. Factoring betaalt jouw facturen namelijk direct uit, zo hoef jij niet langer te wachten op je geld en kan je je werknemers op tijd blij maken met hun vakantiegeld!

Meer lezen over Factoring? Je vindt het hier.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.