Twee machinefabrieken onder één dak: samen sterker

24 april 2017 13:47

Twee machinefabrieken onder één dak: samen sterker

Als ondernemend eigenaar van een machinefabriek zoek je altijd naar mogelijkheden om je bedrijf te versterken. Soms helpt het toeval een handje. Dan is het zaak meteen toe te slaan.

Het overkwam Rinke Koehoorn van Magifa Zaanstad in mei 2016. “Ik zocht al een tijd naar versterking van mijn bedrijf. Helaas ketsten een paar overnamemogelijkheden af. Eigenlijk wilde ik me er al bij neerleggen, toen ik een telefoontje kreeg van mijn juridisch adviseur. Toevallig was hij ook adviseur van de eigenaar van de Beverwijkse Machinefabriek (BMF), die met spoed zijn bedrijf wilde verkopen. Binnen een week was de transactie rond!” BMF staat onder leiding van Koehoorns zoon Ilja, die sinds 2008 bij Magifa Zaanstad vooral de klantencontacten en projecten voor zijn rekening nam en onder andere verantwoordelijk is voor de ISO 9001-certificering.

1+1=3

BMF is een echte versterking voor Magifa, zagen de Koehoorns. “Magifa Zaanstad en BMF vullen elkaar volledig aan. Je zou kunnen zeggen dat Magifa Zaanstad sterk is in het kleinere werk en BMF in de grotere producten.” Al snel werd het bewijs geleverd, dat het een goede stap was. “Een van de Magifa-klanten had een opdracht die Magifa niet kon maken, maar BMF wel.”

Direct na de overname begon in Zaandam een grote verbouwing. “Wij wilden beide bedrijven onderbrengen in het pand van Magifa Zaanstad. Om alle BMF-machines te plaatsen moest het grondig worden verbouwd.” Per 1 november was de verhuizing een feit. Een voordeel was dat veel BMF-medewerkers al in de omgeving woonden. “Gelukkig zijn de meeste BMF-vaklieden meegekomen. Er werken nu dertig medewerkers van Magifa Zaanstad en elf van BMF onder één dak. Beide bedrijven werken gewoon door onder hun eigen naam.” Al vanaf de eerste contacten hebben vader en zoon Koehoorn veel aandacht besteed aan een goede relatie met en tussen alle medewerkers.

12 mei vanaf 16.00 uur kennismaken

Op 1 april 2017 was het 15 jaar geleden dat toenmalig bedrijfsleider Rinke Koehoorn Magifa overnam. Dit jubileum is samen met de komst van BMF reden voor een feest én een uitgelezen kans om aan alle betrokkenen te laten zien waar de machinefabrieken voor staan. “Magifa Zaanstad maakt kleine tot middelgrote series van uiteenlopende producten door draaien, frezen, slijpen of lassen met behulp van enkelvoudige CNC en conventionele machines. Het gaat vaak om complexe onderdelen. We kunnen produceren op basis van toegeleverde Solids- of Cad-tekeningen. Ook kunnen we onderdelen of samenstellingen verpakken in de cleanroom en we zijn bekend met het vervaardigen en behandelen van Hoog Vacuümproducten (Grade 2). BMF is expert in het exact draaien, frezen en slijpen van producten in de meest uiteenlopende materialen, met name moeilijk verspaanbare materialen, bijvoorbeeld Titanium, Hastelloy, Hardox, Inconel en hooggelegeerde chroomstalen, maar ook staal, RVS, aluminium, brons en kunststof. BMF werkt volgens de AS 9001-norm voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en Defensie. Onze producten worden gecontroleerd in onze geconditioneerde meetkamer.”

Rinke en Ilja Koehoorn hopen op 12 mei veel klanten, leveranciers, buren, medewerkers en familie en vrienden te ontvangen voor een drankje, een hapje en een ‘magic’ voorstelling. “We hopen ook op belangstelling van vaklieden, want we kunnen nog wel vijf à zes nieuwe medewerkers plaatsen!” «

Magifa Zaanstad BV - www.magifa.nl

Beverwijkse Machinefabriek BV - www.bmfbv.nl

Tekst: Wendy van Schie / Fotografie: Jur Engelchor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.