Roelofs verhuist binnen Arnhem naar Kronenburg en pakt wijkvernieuwing aan

3 april 2024 11:35

Roelofs verhuist binnen Arnhem naar Kronenburg en pakt wijkvernieuwing aan

De Roelofs Groep verhuisde onlangs vanuit de bedrijfslocatie op het IPKW-bedrijventerrein naar Kronenburg. “Daar waren we uit ons jasje gegroeid. Hier op Kroonpark zitten we midden in het projectgebied waar we aan de slag gaan”, vertelt Peter Gelink, rayonmanager oost. Roelofs gaat samen met bewoners, bedrijven en de gemeente Arnhem de wijk Kronenburg mooier, groener, duurzamer, levendiger, inclusiever en sociaal sterker maken. Het project heeft een looptijd van elf jaar.

Met een brede aanpak levert Roelofs al ruim zestig jaar betekenis en toegevoegde waarde aan de ontwikkeling en realisatie van infrastructurele projecten, zoals de wijkvernieuwing van Kronenbrug. De expertise van het bedrijf ligt onder andere op het gebied van integrale gebiedsontwikkeling, mobiliteit, water en riolering, assetmanagement en duurzaamheid. Als kennispartner beheerst Roelofs het totale traject van een project; van advies en ontwerp, tot realisatie, beheer en onderhoud. Dit door de combinatie van een advies- en ingenieursbureau én een uitvoeringstak. In totaal werken er 330 mensen bij het door Herman Roelofs opgerichte familiebedrijf verdeeld over negen vestigingen.

Kroonpark

“Vanuit deze vestiging in Arnhem voeren we diverse werkzaamheden uit in de regio”, benadrukt Peter. Hij noemt onder andere het raamcontract ingenieursdiensten met de gemeenten Arnhem en Rheden, de verkeerskundige werkzaamheden voor het centrumplan van de gemeente Montferland, de ingenieursdiensten en realisatie van de uitbreiding van het bedrijventerrein Zevenpoort in de gemeente Zevenaar en de afrondende werkzaamheden aan de weg in het centrum van Duiven.

Samenwerken

Een aantal werkplekken in het betrokken pand aan het Kroonpark zal door de gemeente gebruikt worden voor het project Kronenburg. De kennis en ervaring die Roelofs heeft in de regio, zal zeker een rol hebben gespeeld bij de toewijzing van het veelomvattende wijkvernieuwingsproject in Kronenburg. “Wij kennen de gemeentelijke ambities goed, we werken nauw samen met gemeente en zij weet wat ze aan ons heeft”, zo verklaart ontwerpleider Marc Kok de succesvolle inschrijving voor het project.

Wij kennen de gemeentelijke ambities goed, we werken nauw samen met gemeente en zij weet wat ze aan ons heeft.

Duurzaamheid

Naast de kostenbeheersing speelt bijvoorbeeld ook duurzaamheid een belangrijke rol. Welke stappen moet je zetten om het project zo emissievrij mogelijk uit te voeren? En welke materialen lenen zich voor hergebruik? Marc: “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kent de drieslag people, planet, profit. Die pas je toe op de diverse thema’s zoals water, verkeer, mobiliteit. Samen met de gemeente stellen we prioriteiten en die leggen we vast in een ambitieweb. Dat maakt dat we niet afdwalen en scherp blijven.”

Peter en Marc zien beiden de noodzaak van hergebruik van materialen. Grondstoffen worden schaars, dat is wel duidelijk. Marc geeft een aansprekend voorbeeld van hergebruik door Roelofs: de straatstenen in de blauwe golven, een kunstwerk van Peter Struycken onder de Nelson Mandelabrug in Arnhem, worden hergebruikt in een nieuw milieupark in Rotterdam.

Mobiliteit

Mobiliteit is een belangrijk onderdeel van het project Kronenburg. Om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren, komt er minder verharding en meer groen, betere verbindingen voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken. Ook tijdens de werkzaamheden is mobiliteit belangrijk. Het winkelcentrum in de wijk wordt omgevormd tot een full service center. Ook de hoofdingang wordt aangepakt. Projectontwikkelaar Wereldhave zal daartoe bouwers contracteren. Marc: “We moeten er voor zorgen dat klanten het winkelcentrum steeds goed kunnen bereiken.” En bewoners – en dan vooral aan bewoners die wat minder goed ter been zijn - moeten ondanks de werkzaamheden hun woning goed kunnen blijven bereiken.

Bereikbaarheid

Burgerparticipatie is niet weg te denken uit een project dat wijkbewoners aan den lijve gaan ervaren. Welke woonwensen leven er? Steeds zal de burger bij de wijkvernieuwing betrokken worden. Marc spreekt van ‘burgerparticipatie’, ofwel ‘hoe creëer je een gedragen ontwerp’. Peter is ervan overtuigd dat wijkbewoners enige overlast voor lief nemen, als hen wordt uitgelegd waarom dat nodig is. Voor de burgerparticipatie is een strategische partner ingehuurd: COMcept.

Expertises

Roelofs heeft naast een advies- en ingenieursbureau specialistische expertises om de gecompliceerde opgaven in de openbare ruimte aan te kunnen, onder andere voor het project Kronenburg. Zo zijn er de expertises mobiliteit, energie en milieu, water en riolering, beheer en onderhoud en gebiedsontwikkeling. “De expertise gebiedsontwikkeling moet de kapstok voor de andere expertises gaan vormen, daar moeten de gebiedsambities vorm krijgen. Met deze expertise komt de integrale gebiedsontwikkeling tot stand, die vervolgens technisch vertaald wordt door de andere afdelingen”, ziet Peter voor zich.

Roelofs heeft de afgelopen jaren al veel praktische ervaring opgedaan in gebiedsontwikkeling. De familieonderneming begon ooit als zandwinningsbedrijf. Nadat het zand gewonnen was, stond het bedrijf voor de taak om plannen te maken en uit te voeren voor woningbouw of bedrijventerrein. Die werkzaamheden leverden een schat aan praktische kennis en ervaring op. «


Bouwteam wijk Kronenburg vernieuwt in Arnhem 

Kronenburg is het hart van Arnhem-Zuid. Een wijk met volop kansen. Hier is ruimte voor nieuwe woningen, meer groen om te ontmoeten en meer voorzieningen voor een levendige en vitale omgeving. Een ‘alles-in-1 gebied’ waar wonen, ontmoeten en ontspannen allemaal dicht bij huis zijn. Samen met bewoners, bedrijven, de gemeente Arnhem en andere organisaties wil Roelofs Kronenburg de komende jaren mooier, groener, duurzamer, levendiger en sociaal sterker maken.

Er komt minder verharding en meer groen in de wijk. Verbindingen voor fietsers en voetgangers worden verbeterd en er komen meer ontmoetingsplekken. Het woningaanbod wordt diverser door toevoeging van woningen in verschillende categorieën en nieuwe woonconcepten. Het winkelcentrum verandert in een full service center en auto’s worden efficiënter naar de plek van bestemming geleid. Steeds staat een verbeterde leefbaarheid centraal.

Arnhem heeft, net als veel andere steden in Nederland, een grote behoefte aan nieuwe woningen. Door de centrale ligging in ArnhemZuid, het stedelijke karakter, de uitstekende bereikbaarheid en goede voorzieningen is Kronenburg een geschikte plek voor woningbouw. In totaal worden er circa 1100 nieuwe woningen gebouwd.

Met het tot uitvoering brengen van dit project, de herstructurering van de openbare ruimte, wordt de wijk Kronenburg klaargestoomd voor de toekomst. Hierbij geeft de gemeente samen met ontwikkelende en bouwende partijen in het projectgebied aan meerdere doelstellingen invulling.

Het project SOK (SamenwerkingsOvereenKomst) Kronenburg heeft de vorm van een bouwteam en is gegund aan Roelofs op 100% kwaliteit. In deze periode werkt Roelofs aan meerdere deelprojecten in de wijk. Vanuit het bouwteam is er afstemming met onder andere ontwikkelaars, bouwers en openbaar vervoersdiensten. Ook de participatie en omgevingscommunicatie gebeurt vanuit het bouwteam. De lange looptijd biedt veel kansen voor de samenwerking, maar geeft ook mogelijkheden voor het invullen van diverse duurzaamheidsdoelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan het door de gemeente getekende Schone Lucht Akkoord (SLA) en daarvoor de mogelijkheden om emissieloos te bouwen.


Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.