Toekomstbestendig door te investeren in kennis

3 juli 2023 09:58

Toekomstbestendig door te investeren in kennis

Uit onderzoek van UWV, onder 4.500 werkgevers, blijkt dat bijna de helft van de werkgevers verwacht dat toekomstbestendige vaardigheden van werknemers de komende 5 jaar belangrijker worden. Niet alleen vakkennis maar ook de digitale en communicatieve vaardigheden moeten up to date gehouden worden. Dit is nodig om bij te blijven en te anticiperen op alle ontwikkelingen in de markt. Daarom is het voor werkgevers belangrijk om te blijven investeren in werknemers, bijvoorbeeld door trainingen, opleidingen en cursussen. Investeren in personeel zorgt er niet alleen voor dat het personeel betrokken en gemotiveerd blijft, het zorgt er ook voor dat ze vaardiger worden en duurzaam inzetbaar zijn. Toekomstbestendig dus. Zowel het personeel als het bedrijf.

Maar behalve toekomstbestendigheid is er ook een andere noodzaak om te investeren in de beroepsbevolking; we hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt. Ouderen, zij-instromers, vakmensen: het is alle hens aan dek in deze krappe arbeidsmarkt. Daarom moet er geïnvesteerd worden in de scholing van de beroepsbevolking en hierin ligt een grote rol voor de Rijksoverheid. De overheid draagt hier op verschillende manieren aan bij. Bijvoorbeeld met het Leerwerkloket, waar werkenden, werkzoekenden en werkgevers terecht kunnen met al hun vragen over omscholing, bijscholing of leerwerktrajecten. Een ander middel is het STAP-budget waarmee werkenden en werkzoekenden subsidie kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling om zo hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

“STAP is een toegankelijk middel om krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, maar ook om de ambities van dit land te realiseren.” - Judith Duveen, Directeur Werkbedrijf van UWV

Er zijn mooie praktijkvoorbeelden van veelbelovende resultaten onder doelgroepen die voorheen niet deelnamen aan scholing. En deze groepen aanspreken, motiveren en opleiden is juist wat we in deze tijd nodig hebben. Heeft u vragen over scholingsmogelijkheden of wilt u advies over hoe u uw personeel toekomstbestendiger maakt? WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland en UWV denken graag met u mee. «

Annuska Sip
Manager UWV Werkgeversdienstverlening &
Manager WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.