Ongebruikelijke samenwerkingen

8 april 2024 09:29

Ongebruikelijke samenwerkingen

De samenwerking in de regio Arnhem-Nijmegen bestaat al zo’n 30 jaar onder de naam Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN), Stadsregio Arnhem-Nijmegen en vanaf 1 januari 2021 werken de gemeenten samen onder de naam Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Er zijn vijf metropoolregio’s in Nederland. Daarvan is onze regio de kleinste en de groenste, met de metropolitane kenmerken om te behoren tot het gezelschap metropoolregio’s. Na onze hernieuwde samenwerking hebben we, ook in opdracht van het Rijk en de provincie Gelderland, nagedacht over hoe we ons moeten voorbereiden op de nabije en de wat verder weg gelegen toekomst. We hebben in een aantal plannen, zoals het regioarrangement en NOVEX ontwikkelperspectief, bepaald wat nodig is om ons goed op de toekomst voor te bereiden.

Heel kort samengevat gaat het over maatregelen om bijvoorbeeld zoetwatervoorraden veilig te stellen, onze rivieren in toom te houden maar ook verdroging aan te pakken. Zowel in het rivierengebied als op de stuwwallen. Het zuiniger en slimmer omgaan met energie, grondstoffen en producten. Circulaire economie is een transitievraagstuk waar de hele samenleving mee te maken heeft. We willen verspilling voorkomen, anders ontwerpen en de levensduur van producten verlengen om grondstoffen te sparen. Er is ruimte nodig voor bedrijven, het bouwen van 60.000 woningen en ook ruimte om de bereikbaarheid te garanderen.

Er zijn gebieden in de regio waar nog niet duidelijk is hoe concurrerende ambities op elkaar kunnen worden afgestemd. De ruimte is op sommige plekken te krap. Maar er zijn ook gebieden waar we gewoon aan de slag kunnen. Daar is de opgave helder en is het een kwestie van uitwerken en budget organiseren. We zijn de afgelopen jaren in de regio redelijk succesvol geweest in het organiseren van budget voor woningbouw en mobiliteit. Maar we hebben nu toch wel zorgen hoe we de ambities financieren. Omgang met schaarste, van budgetten, van ruimte en druk op de planning door de regionale vraagstukken, bepalen de komende jaren het gesprek in de regio.

Om tot uitvoering van de plannen te komen, zijn ongebruikelijke samenwerkingen tussen partijen nodig. Van Rijk tot en met de gemeenten, samenwerking tussen sectoren (woningbouw, mobiliteit, economie, landelijk gebied) en tussen publieke en private partijen. Dit vraagt om een manier van werken die we niet gewend zijn. Op een kosteneffectieve manier met zoveel partijen samenwerken, vraagt de nodige creativiteit. De afgelopen jaren hebben we, om dit goed te organiseren, aan de publieke kant veel geïnvesteerd. De komende jaren, nu we richting concrete invulling en uitvoering gaan, is ook samenwerking met private partijen gewenst. We denken aan het gezamenlijk opzetten van een zogenaamde Regionale Investeringsagenda (RIA); ik kom hier in een volgende column op terug. «

Harriët Tiemens
Directeur Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.