Samen op zoek naar arbeidsgerelateerde oplossingen

11 juli 2017 09:09

Samen op zoek naar arbeidsgerelateerde oplossingen

Dominique Wijnekus is werkgeversadviseur op de Brabantse Wal. Namens het Werkgevers ServicePunt West-Brabant adviseert zij bedrijven, onder meer op het gebied van de in 2015 door de regering ingestelde banenafspraak.

Ze is eigenlijk een soort schakel tussen werkgevers in de regio en de drie Brabantse Wal gemeenten: Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen. Haar opdracht en die van haar collega’s is in eerste instantie natuurlijk het vinden van werk voor inwoners die thuis zitten. Haar organisatie wil dit echter doen in goed overleg met bedrijven en organisaties die oplossingen zoeken voor arbeidsvraagstukken. Een klantgerichte win-winsituatie creëren eigenlijk, waar ook de werkzoekenden bij gebaat zijn.

Knooppunt

Het Werkgevers ServicePunt West-Brabant is sinds kort gevestigd aan de Drebbelstraat te Bergen op Zoom. Hier hebben het UWV, WVS-groep en de drie gemeenten een belangrijk knooppunt gecreëerd, waar ook de drie O’s samenkomen. Onderwijsinstellingen haken aan met doelgericht opleiden, leerwerkplekken, stages en vooral: oog voor de praktijk. Ondernemers laten er van zich horen met arbeidsvraagstukken en input, onder meer richting onderwijs. De lokale overheid richt zich vanaf hier uiterst klantgericht op de arbeidsmarkt en matcht zo veel mogelijk vraag en aanbod. Om het geheel écht compleet te maken zijn er tevens een aantal uitzendorganisaties neergestreken, die invulling kunnen geven aan echt specifieke eisen bij bepaalde functies en arbeidsvraagstukken. Het geheel versterkt elkaar enorm, vertelt Dominique, en dat komt mooi op tijd: “Het aantal vacatures in de regio is groot. Het lukt werkgevers niet altijd daar de juiste invulling voor te vinden, ook al omdat ze niet altijd alle opties in beeld hebben. Als WSP hebben we dat wél. Mijn rol daarin is de wensen van die bedrijven inventariseren en vervolgens een goede oplossing aanbieden.”

Denken in oplossingen

Natuurlijk gaat het niet altijd meteen zo eenvoudig, geeft de werkgeversadviseur toe. Er zijn sectoren -denk aan de techniek- waar een tekort is aan kennis. “Dat is een punt van zorg”, vertelt Wijnekus. “Dus dat pakken we op met die onderwijsinstellingen. Er wordt hard gewerkt aan het praktijkgericht opleiden van mensen.” En zo zijn er meer struikelblokken die soms weggenomen moeten en kunnen worden. Ook op het persoonlijke vlak van een werkzoekende kan het mis zijn, bijvoorbeeld vanwege een ‘gat’ in iemands cv. Dominique: “Dan gaan we kijken naar hoe we iemand tijdelijk ergens mee kunnen laten draaien, zonder dat het een werkgever veel hoeft te kosten. In de hoop iemand op die manier weer in het arbeidsproces te krijgen. Het geeft een enorm goed gevoel als dat lukt.” Overigens is ze net zo blij als ze een werkgever kan helpen, meldt de WSP-ambassadrice. Er zijn veel bedrijven die echt hulp nodig hebben bij lastige vraagstukken als social return en die banenafspraak. De materie is best lastig. Het vinden van de juiste mensen nog veel ingewikkelder, als je niet de juiste kanalen kent. “Daar zijn we graag een vraagbaak voor, maar ook veel meer dan dat”, legt Dominique uit. “We kunnen echt op maat een voorstel maken voor werkgevers, ze persoonlijk aan potentiële werknemers voorstellen en desgewenst begeleiding aanbieden middels jobcoaching. Er zijn allerlei regelingen die het ook betaalbaar houden. Natuurlijk maken we die dan onderdeel van een voorstel.” Ondernemers op de Brabantse Wal staan er dus niet alleen voor, in die ingewikkelde arbeidsmaterie. Ze bellen eenvoudigweg met het Werkgevers ServicePunt West-Brabant. «

Werkcentrum Brabantse Wal

www.wspwestbrabant.nl

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven / Fotografie: Chris van Klinken

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.