Neurodiversiteit creëren op de werkvloer: zo pak je dat aan

24 april 2024 09:31

Neurodiversiteit creëren op de werkvloer: zo pak je dat aan

Inclusie en diversiteit zijn belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Neurodiversiteit mag daarbij niet achterblijven. Participatie op de arbeidsmarkt maakt dat mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD een volwaardige plaats in de maatschappij krijgen. Maar deze arbeidsparticipatie gaat alleen lukken als vooroordelen of zorgen bij HR managers en andere leidinggevenden weggenomen worden. In dit artikel geven we meerdere tips je succesvol kunt zijn in het creëren van meer neurodiversiteit binnen het bedrijf.

Bekijk ADHD en autisme van een andere kant

ADHD of autisme komen bij elk individu op een andere manier tot uiting. Echter, een gemeenschappelijke factor is dat prikkels op een andere manier gefilterd en verwerkt worden dan bij neurotypische mensen. Zo kunnen zaken die bij de meeste werknemers geen enkele belemmering vormen, zoals geluid, licht of sterke geuren, een struikelblok vormen voor een werknemer met ADHD of autisme. Het eerste wat je als werkgever kunt doen, is je eigen ideeën over een ‘goede’ of ‘slechte’ manier van informatieverwerking overboord zetten. Omdat neurotypische mensen bepaalde prikkels sneller verwerken, wil dat niet zeggen dat werknemers met autisme of ADHD dat verkeerd doen. Het gaat alleen op een andere manier. Door van een zwart-wit benadering af te stappen, ontstaat de mogelijkheid om de verschillen te omarmen.

Doe de nodige aanpassingen

Hoewel het goed is de verschillen te omarmen, mag je ze nooit ontkennen. Iemand met ADHD of autisme zal daar nooit van ‘genezen’. Ook zal het niet beter worden met de tijd. Door dit te accepteren, leg je geen verwachtingen bij de werknemer die hij of zij niet kan waarmaken. Het is daarentegen juist noodzakelijk om rekening te houden met de verschillen, en er op adequate manier op in te spelen. Zo zal de werknemer gebaat zijn bij een vaste werkplek, waar relatief rustig gewerkt kan worden. Flexplekken, felle lichten of veel lawaai zorgen alleen voor overprikkeling. Accepteer het als de werknemer in de lunchpauze een keer alleen gaat zitten, om een rustmoment in te lassen. Maak als werkgever ook duidelijk dat je je bewust bent van de kwetsbaarheid van de werknemer, en benadruk dat de lijntjes altijd openstaan als hij of zij extra begeleiding nodig heeft.

Deel de successen

Mensen met een neurodiverse achtergrond aannemen vergt niet alleen aanpassingen. Het heeft ook voordelen om mensen met autisme of ADHD in dienst te nemen. Zo kunnen mensen met autisme vaak juist heel nauwkeurig werken, en kunnen ze een vermogen hebben om zich goed te concentreren. Door ook de positieve kanten van ADHD of autisme te belichten, kweek je meer begrip onder de andere medewerkers. Daarnaast is meer neurodiversiteit op de werkplek op zichzelf al een succesfactor. Diversiteit binnen een bedrijf betekent dat mensen met veel verschillende achtergronden in dienst zijn. Door aan de neurodiversiteit te werken, maak je duidelijk dat iedereen welkom is bij jouw bedrijf. Dit maakt dat werknemers met andere achtergronden zich ook op hun gemak voelen. Het zal de sfeer op het werk alleen maar ten goede komen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.