Praktijkscholen Produs Arnhem en Symbion Didam: Leren door te doen

14 december 2021 08:38

Praktijkscholen Produs Arnhem en Symbion Didam: Leren door te doen

Anja Geritz is algemeen directeur van de twee praktijkscholen die onder de Gelderse Onderwijsgroep Quadraam vallen: Produs in Arnhem en Symbion in Didam. “Praktijkonderwijs is een vorm van regulier voortgezet onderwijs voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De naam zegt het al: praktijkonderwijs is gericht op jongeren die het beste leren in de praktijk. Wij zeggen altijd ‘’onze jongeren zijn anders slim’. Wat wil zeggen dat ze niet alleen leren uit boeken en online, maar vooral door te doen. Ze steken graag hun handen uit de mouwen. Het uiteindelijke doel is onze jongeren van school te laten gaan met een contract op de arbeidsmarkt of ze door te laten stromen naar een opleiding op MBO-niveau 2.”

Maatwerk en gepersonaliseerd leren zijn kenmerkend voor Produs en Symbion. “Alle jongeren volgen hun eigen leerroute/ontwikkelplan wat vanaf dag 1 aansluit bij hetgene hij of zij kan of graag wil. Onze mentoren maken met iedere jongere een zogenaamd Individueel Ontwikkelingsplan (IOP). De rode draad daarvan is: wat wil je leren, wat heb je daarvoor nodig en waar ga je aan werken? Het plan wordt een paar keer per jaar aangepast met nieuwe doelen en wordt dan door de leerling gepresenteerd aan zijn ouders. We leggen de lat op de juiste hoogte voor elke leerling. Op deze manier halen we het beste uit iedere leerling.”

Aandacht

Produs en Symbion zijn kleinschalige scholen met kleine klassen, vertelt Anja Geritz. “Iedere klas heeft een eigen mentor, jongeren kunnen rekenen op veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding. Ze worden gezien en behandeld als kansrijke individuen, ieder met zijn of haar eigen talent. We bieden een veilig schoolklimaat, waarin leerlingen zich in alle rust en in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Op de basisschool hebben ze het vaak moeilijk gehad. Bij ons ontdekken ze dat ze kwaliteiten hebben en krijgen ze weer zelfvertrouwen. Wij horen vaak van ouders dat hun kind krachtiger is geworden. Voor alle medewerkers is dat een fantastisch compliment.”

Gedrevenheid

De branches waar Symbion en Produs voor opleiden zijn horeca, handel & logistiek, techniek & bouw, zorg en groenvoorziening. Jongeren die nog niet weten welke richting ze willen kiezen, helpen we bij hun keuze. Jongeren die heel duidelijk weten wat ze willen, helpen we bij het realiseren van hun doel. “Als voorbeeld: een leerling op een van de scholen wil heel graag vakkenvuller worden bij groothandel Makro, zijn droombaan. Hij is hiervoor enorm gemotiveerd. Stap voor stap begeleiden wij hem om zijn droom waar te maken. Of het is gelukt? Bijna, nog één stap, ik maak me geen zorgen, hij komt er wel.” Het is niet het enige succesverhaal. “Nee, dat klopt. We hebben een slagingspercentage van maar liefst 100 procent. Elke jongere die bij ons van school af komt heeft een arbeidscontract, of een plek op een vervolgopleiding. Dat is te danken aan de motivatie van onze jongeren, de gedrevenheid van onze medewerkers en de samenwerking met de arbeidsmarkt.”

Opbouw onderwijs

Een opleiding praktijkonderwijs duurt 6 zes jaar. Anja Geritz legt uit: “In de leerjaren 1 en 2 zijn er algemene vakken zoals: lezen, taal, rekenen, Engels, informatica, sport, wereldoriëntatie en sociale vaardigheden. Ook is er aandacht voor recreatie & vrijetijd, beeldende vorming en mediawijsheid. De praktijkvakken zijn: techniek, verzorging, koken en groen. In deze jaren richten de lessen zich vooral op alle vaardigheden en kennis die de leerlingen nodig hebben voor hun zelfredzaamheid. Leerjaar 3 heeft dezelfde algemeen vormende vakken als leerjaar 1 en 2. In de praktijkvakken maken de leerlingen kennis met de inhoud van de vakopleidingen die ze kunnen kiezen. In dit jaar gaan de leerlingen in een groep een dag in de week buiten de school op stage. Ze maken kennis met allerlei bedrijven in de regio en kunnen zo ontdekken waar hun voorkeur of talent ligt. In het vierde jaar gaan de leerlingen twee dagen in de week individueel en zelfstandig op stage. Er zijn diverse stages, zodat de leerlingen hun persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden kunnen ontdekken. In leerjaar 4 beginnen de leerlingen aan branchegerichte opleidingen die passen bij de stageplek. In het vijfde en zesde leerjaar lopen leerlingen minimaal 3 dagen per week stage. De leerling sluit elke opleiding af met een examen. Bij een positief resultaat ontvangt de leerling een door de branche erkend certificaat”.

Open armen

Zoals gezegd, lopen de jongeren veel stage. Ze worden met open armen ontvangen door onze stagebedrijven. Anja Geritz: “We zijn goed vertegenwoordigd in de regio: meer dan 100 leerlingen lopen stage bij 90 verschillende stagebedrijven per school.” Verbazingwekkend is de populariteit niet, volgens Anja. “Nee, integendeel. We kennen onze stagebedrijven vaak al jaren en hebben een nauw contact met deze bedrijven. Onze stagebegeleiders merken dat werkgevers werknemers willen die meteen aan de slag kunnen. Stagiaires zijn toch vaak de juiste manier om kennis te maken met potentiële nieuwe werknemers. Voor stagiaires is een stage vaak de eerste gelegenheid om zich in de bedrijfspraktijk te kunnen bewijzen. Dit zorgt voor energie en motivatie. Wat ook een rol speelt is dat onze jongeren tijdens de opleiding al heel bewust kiezen voor een bepaald beroep. Zij weten dus al grotendeels waaraan ze beginnen wat de kans op uitval minimaal maakt.”

Samenwerking

Anja Geritz en haar team zijn voortdurend op zoek naar samenwerking met bedrijven en organisaties in de regio. “De positieve ervaringen gaan van mond tot mond, daar kan geen folder tegen op. Het mes snijdt ook aan twee kanten: onze jongeren worden vooruit geholpen en de arbeidsmarkt heeft er ook baat bij. Ik merk dat steeds meer bedrijven het hart op de juiste plek hebben, het sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel hebben. Onze jongeren hebben nu eenmaal een bepaalde mate van begeleiding nodig, daar moet je in kunnen en willen investeren.”Produs en Symbion werken samen met bedrijven uit alle branches waarvoor de leerlingen worden opgeleid. “Of we gebrek hebben aan stageplekken? Vooralsnog niet gelukkig. Waar we wel tegen aan lopen is de sector techniek & bouw. Gek genoeg staan ze daar te springen om werknemers, maar bij ons loopt dat qua stageplekken een beetje achter op de rest van de branches. Ik nodig bedrijven uit die branche dan ook van harte uit om bij interesse contact met ons op te nemen om te kijken of er wellicht mogelijkheden zijn om samen te werken.”

Symbion school voor praktijkonderwijs 

Hoge Witteveld 2
6942 RD Didam
0316 - 58 38 80
info@symbion-vo.nl
www.symbion-vo.nl

Produs Praktijkonderwijs

Leidenweg 60
6843 LD Arnhem.
026 - 320 88 30.
info@produsarnhem.nl
www.produsarnhem.nl

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.