Inclusief ondernemen: toegevoegde waarde voor werkgevers én werkzoekenden

8 april 2024 09:29

Inclusief ondernemen: toegevoegde waarde voor werkgevers én werkzoekenden

Het ION bestuur bestaat uit (v.l.n.r.) Arno Peters, Esther Ceelen, Henny van Benthem, Sarah Detaille en Rens Kézér.

Meer kansen creëren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dat is de missie van de ondernemers die aangesloten zijn bij het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION). ION groeide de afgelopen jaren uit tot een actief netwerk van ruim 100 ondernemers in het Rijk van Nijmegen. De nieuwe voorzitter van ION, Arno Peters, vertelt over hun doel, aanpak en meerwaarde.

Arno nam 1 januari het voorzitterschap over van Ivo Hermsen. Als eigenaar van AMT Werkt is hij al jarenlang verbonden aan ION. “AMT Werkt verzorgt werving, selectie, begeleiding en detachering. We gaan daarbij uit van ieders talent, ongeacht verleden, opleiding of persoonlijke situatie. Zo dragen we bij aan persoonlijke groei van talent op de arbeidsmarkt én de groeiambitie van bedrijven. Inclusief ondernemen betekent een combinatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen en ondernemersdoelstellingen, gericht op het maken van winst en continuïteit. Dat gaat prima hand in hand, dat laten de ondernemers binnen ION zien. Maar ook ION-leden hebben te maken met de krapte en mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Verder kijken dan opleiding en werkervaring van werkzoekenden en investeren in begeleiding kan een inclusieve en duurzame oplossing zijn.”

Win-win

Arno: “Binnen ION delen we de visie dat iedereen een plek op de arbeidsmarkt verdient. Of je nou een arbeidsbeperking hebt, wat langer uit het arbeidsproces bent of in Nederland een nieuw bestaan aan het opbouwen bent. We moeten kijken naar wat mensen wél kunnen. Werk is zoveel meer dan alleen een inkomen. Sociale contacten, structuur, regelmaat, een doel. Maar ook voor ondernemers biedt een inclusief personeelsbeleid toegevoegde waarde. Je hebt een lokale oplossing voor je personeelsvraagstuk en een groter aanbod van personeel. Het stimuleert de creativiteit en innovatie binnen je organisatie door met verschillende mensen samen te werken met andere achtergronden, ideeën en ervaringen. En je geeft invulling aan je maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Iedereen inclusief

“Het mooie is dat alle organisaties inclusief kunnen ondernemen. Dat zien we terug in de diversiteit aan bedrijven binnen ION. Het delen van ervaringen vanuit die verschillende achtergronden is heel waardevol. Dat faciliteert ION door minimaal eens per kwartaal een bijeenkomst te organiseren. Daar delen we kennis, organiseren we ontmoetingen tussen werkgevers en werkzoekenden en bieden we de mogelijkheid om te netwerken.”

Geloven in mogelijkheden

“De mismatch tussen wat bedrijven zoeken en wat werkzoekenden kunnen bieden zorgt dat bedrijven steeds meer bereid zijn verder te kijken dan werkervaring en opleiding. Aan de andere kant zorgt de personele krapte dat er minder ruimte is voor goede begeleiding. En voor sommige beroepen zijn er nou eenmaal minimale eisen. Toch geloven wij dat er altijd mogelijkheden zijn, als de wil er maar is. De wet- en regelgeving rondom inclusief ondernemen is soms ingewikkeld. Er zijn veel mogelijkheden en tegemoetkomingen, maar je moet de weg wel weten. Daar helpen wij als ION graag bij.” «

ION werkt aan meer werk voor mensen met een arbeidsbeperking of kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Wij willen inclusieve ondernemers verbinden, versterken en beter zichtbaar maken. Wilt u meer weten over ION, de leden, activiteiten of het lidmaatschap? Kijk dan op onze website: ion-netwerk.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.