Passie voor schone wegen en terreinen

22 december 2021 11:16

Passie voor schone wegen en terreinen

Bert Merkus is sinds 2016 de trotse eigenaar van ATC Multiservice uit Burgum, waarmee hij aan zowel bedrijven als gemeenten diensten verleent op het gebied van reiniging en onkruidbeheer. ATC staat voor All Terrain Cleaning en dekt daarmee volledig de lading wat betreft het uitgebreide dienstenpakket van het bedrijf.

''Als je op zo'n economisch dieptepunt begint, kan het alleen maar beter worden''

Bert is in 1976 geboren en heeft na zijn middelbare schooltijd een vierjarige Mts-opleiding Metaal gevolgd, waarbij hij één dag per week naar school ging en vier dagen bij de Wapeningscentrale in Drogeham werkte. Op zijn achttiende haalde hij vlot zijn rijbewijs B en ging toen direct voor zijn vrachtwagenrijbewijs. Vervolgens werd hij internationaal vrachtwagenchauffeur, waarbij hij voornamelijk op Scandinavië, Engeland en Duitsland reed. Toen hij na vier jaar in 2001 zijn vrouw ontmoette, is hij nationaal gaan rijden. Hij werkte eerst in de supermarktdistributie voor A. van der Meulen Transport uit Lauwersoog, wat later overgenomen is door Peter Appel Transport, en halverwege 2004 maakte hij een switch naar het transport van kadavers en slachtafval, waarbij hij in een zogenaamde Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie (LZV), met een lengte van ruim vijfentwintig meter en een gewicht van maximaal zestig ton, reed. Dat heeft hij zeven jaar gedaan, totdat hij in 2011 een streep zette onder het chauffeursbestaan en voor een bestaan van zelfstandig ondernemer koos.

“Door de kredietcrisis hadden veel bedrijven het zwaar, dus een slechtere tijd om voor mezelf te beginnen was er eigenlijk niet.”, aldus Bert, “Maar aan de andere kant is het zo, dat als je op zo’n economisch dieptepunt begint, het eigenlijk alleen maar beter kan worden. Ik heb mezelf de eerste vijf jaar als zzp-machinist verhuurd aan gemeenten en de recyclingbranche. Daarbij reed ik op diverse machines en vrachtwagens, zoals een kraan, shovel, vuilniswagen, zuig- of vacuümwagen en open laadbak vrachtwagen met haakarm. In 2016 kwam ik in contact met een groot hoveniersbedrijf wat voor diverse gemeenten werkt en waar men iemand zocht voor het machinaal onkruidbeheer in de gemeente Groningen. Daarbij gaat het niet om plantsoenen, maar om het onkruid tussen de verharding, dus overal waar het tussen de tegels en het asfalt en dergelijke omhoog komt. Vanuit die situatie heb ik ATC Multiservice opgericht. Het eerste apparaat wat ik aangeschaft heb, is een loopborstelmachine en vervolgens ben ik in de avonduren en de weekenden begonnen met terrasjes en opritten bij particulieren.”

“Het bedrijf groeit nog steeds”

De gemeente Groningen werd al snel zijn directe opdrachtgever. Ondertussen bleef het met de overige opdrachten niet bij de particuliere markt en werden de klussen steeds groter, zodat Bert in 2018 zijn eerste veeg-zuigmachine kocht; een Mathieu Grand Azura. Tweedehands uiteraard, want voor de nieuwprijs kun je een aardig huis kopen. Het apparaat komt uit Frankrijk, omdat daar in dezelfde prijsklasse twee maal zoveel mogelijkheden op zo’n machine zitten dan in Nederland. Het is een snelle uitvoering, waar een vrachtwagenrijbewijs voor nodig is, en een zogenaamde hoogkieper, wat zo z’n voordelen biedt bij het lossen van de lading. Verder is de machine voorzien van twee borstels, een zuigmond met hoge vacuümkracht en een hogedrukreiniger, zodat de laadruimte tussen twee ladingen door schoongespoten kan worden. De machine heeft een vierwielbesturing, waardoor het zeer wendbaar is en ook op moeilijk bereikbare plaatsen komt.

Helaas had hij behoorlijk wat pech bij de aanschaf. De machine moest, eenmaal in Nederland, uiteraard gekeurd en op Nederlands kenteken gezet worden. Maar de monteur heeft toen de computer opgeblazen door de machine te starten met een power booster, waardoor het apparaat bijna een half jaar stilstond in de garage, vanwege het feit dat de vervangende computer niet zomaar gevonden was. Het betreffende autobedrijf heeft het wel netjes afgehandeld door alle kosten van de nieuwe computer voor haar rekening te nemen.

Omdat er ondertussen diverse afspraken waren met bedrijven qua op te knappen bedrijfsterreinen, zag Bert zich genoodzaakt om een tweede veeg-zuigmachine aan te schaffen. Deze machine is de helft kleiner, waardoor er ook mee gewerkt kan worden op kleine pleintjes en in hofjes en dergelijke. Bert: “Er was een organisatie die mij behoorlijk wat werk beloofde als ik die tweede machine zou aanschaffen, maar toen ik hem eenmaal had, trokken ze zich terug. Dus dat was een behoorlijke financiële tegenslag na het debacle met de andere veegmachine. Maar gelukkig kreeg ik het alleen maar drukker en dat is tot op de dag van vandaag niet meer gestopt, want het bedrijf groeit nog steeds.”

“Dat komt het milieu weer ten goede”

Bert heeft tot en met 2019 voor de gemeente Groningen gewerkt. Hij werkte daar met hun materieel en bij zijn overige opdrachten maakte hij gebruik van zijn eigen machines. Vaak was het zo druk, dat hij er parttime hulp bij had.

Sinds 2020 werkt hij uitsluitend nog met eigen materiaal. Naast de loopborstelmachine, waarmee hij gestart is, en de twee aangeschafte veeg-zuigmachines, heeft hij vier onkruidborstelmachines. Dit zijn moderne werktuigdragers met een sterke hydraulische borstelarm waarmee hardnekkig onkruid losgemaakt wordt. Het machinepark wordt in de nabije toekomst uitgebreid met een zuigwagen om straatkolken te reinigen, putten leeg te zuigen en rioolverstoppingen te verhelpen. En verder heeft Bert plannen om de kleine veeg-zuigmachine te verkopen en daarvoor in de plaats een grote, zoals de Mathieu Grand Azura, aan te schaffen. Om logistiek alles in goede banen te leiden heeft hij ook nog twee bussen inclusief aanhangwagens met een lengte van maar liefst vier meter.

“Ik ben me in de loop der jaren steeds meer gaan specialiseren in het reinigen van terreinen in de breedste zin van het woord.”, aldus Bert, “Naast de veegservice en het onkruidbeheer heb ik een uitgebreid pakket aan reinigingsdiensten; van het opruimen van zwerfvuil na evenementen zoals kermissen, braderieën, sportevenementen en concerten tot en met milieubewuste reinigingsbeurten van buitenwanden van loodsen, dakpannen en straatmeubilair. Daar komt geen chemisch middel aan te pas, want het gebeurt met kokend water. Ik heb een machine waar water uitkomt op honderdtien graden Celsius. Dat gebeurt onder een druk van vijftig bar, waardoor ik veel minder water verbruik dan wanneer ik met een hogedrukreiniger met koud water zou werken, terwijl het resultaat hetzelfde is; zo niet beter. Ik gebruik het soms ook om onkruid mee te verdelgen en dat brengt me bij mijn andere dienstverlening: de groenvoorziening. Het voordeel van de werktuigdragers is namelijk, het woord zegt het al, dat je er allerlei werktuigen aan kunt monteren. Zo heb ik een hydraulische haagsnoeier waarmee ik tot een hoogte van zo’n vier meter kan snoeien. Daarmee snoei ik niet alleen hagen, maar ook bosschages langs voetbalvelden en dergelijke, waar ik het wildgroei terugsnoei. Verder maai ik er op een duurzame manier slootkanten en bermen mee met een techniek wat klepelmaaien of klepelen genoemd wordt. Dit is een ecologische vorm van maaien waarbij ruige begroeiing en ruw gras wordt fijngemalen, doordat het via snel ronddraaiende klepels in kleine stukjes geslagen en verspreid wordt. Die kleine deeltjes gras en begroeiing gaan composteren, waardoor de voedingsstoffen deels terugvloeien in de bodem. Dat resulteert vervolgens in een natuurlijke vermeerdering van de vegetatie aan de slootkant en in de berm, en dat komt uiteraard het milieu weer ten goede.”

Overal laat hij tevreden klanten achter

Bert is dermate technisch en innovatief dat hij zelf de reflecterende actieramen, ook wel actieframes genoemd, maakt voor achterop zijn machines en voor langs de weg. Dat zijn waarschuwingsborden, waardoor het achterop komende verkeer de situatie qua werk in uitvoering goed kan inschatten.

De eerste jaren werd hij in de drukke periodes bijgestaan door mensen via het uitzendbureau, maar door de groeiende drukte heeft hij in 2021 zijn eerste fulltime medewerker in vaste dienst genomen en op de korte termijn volgt er waarschijnlijk een tweede. Verder heeft hij nog een zzp’er en een vaste oproepkracht tot z’n beschikking. De groei van het bedrijf is gerealiseerd door de beste en goedkoopste reclame die je als ondernemer kunt hebben, namelijk mond-tot-mondreclame. Overal waar hij zijn diensten verleent, laat hij tevreden klanten achter en in plaats van dat hij achter werk aan moet, komen de mensen naar hem toe met de vraag of hij ook bij hen langs kan komen.

Bert is nergens te beroerd voor en pakt alles aan. En als je met hem over ATC Multiservice praat, spat de passie voor schone wegen en terreinen er vanaf.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.