Ouder dan het Rijk der Nederlanden

20 oktober 2022 14:31

Ouder dan het Rijk der Nederlanden

Dit jaar viert De Bruijn Wijnkopers, Nederlands oudste zelfstandige wijnhandel, het 250-jarig jubileum. Eigenaar Eric de Bruijn (54) en zijn vrouw Marianne zijn de zevende generatie in het familiebedrijf, dat zich sinds 1952 officieel (en met goede reden) Hofleverancier mag noemen.

De Bruijn Wijnkopers is al meer dan 100 jaar in Nijmegen gevestigd. Begin vorige eeuw verhuisde het bedrijf naar Nijmegen, en in 1919 werd het huidige pand aan de Bijleveldsingel gebouwd. Het was ontworpen op de groei en nog met een plek om zelf te bottelen; dit gebeurde nog tot 1995 in de enorme wijnkelder. Die kelder is perfect geconditioneerd en ademt de sfeer en grandeur van weleer. De originele trap om de fusten naar beneden te rollen is er nog evenals oude apparatuur die destijds gebruikt werd. Op de plekken waar ooit de fusten lagen, liggen nu de meest exclusieve wijnen. De rijke geschiedenis van het bedrijf is voelbaar in het gehele pand.

Bezoekers ervaren het vaak ‘alsof de tijd hier heeft stilgestaan’, maar dat is bepaald niet het geval.

In de vele jaren van het bestaan zijn er natuurlijk grote ontwikkelingen doorgemaakt. Daar waar grootvader de pastoors en notabelen bediende, opende de vader van Eric, Pieter de Bruijn, de deur naar de horeca. Deze koers is inmiddels sterk uitgebreid. Het brede assortiment van De Bruijn Wijnkopers is er voor zowel de brasserie, de golfbaan als de topgastronomie.

Menig bedrijf weet inmiddels De Bruijn ook te vinden voor hun relatiegeschenken. Daarin is het bedrijf echt specialist. Vakkundige medewerkers helpen u graag om – voor elk budget – een perfect kistje samen te stellen. Met een kistje van de meest vermaarde wijnimporteur van Nederland maakt u vast indruk! Ook particulieren weten de informatieve webshop steeds beter te vinden voor hun bestellingen, die vanzelfsprekend per omgaande keurig aan huis worden bezorgd.

De kracht en het succes van het bedrijf liggen niet bij het verkopen van wijn als massaproduct. De Bruijn Wijnkopers hanteert het adagium ‘drink wat minder, maar wel beter’. Daarmee wordt onder meer bedoeld dat hun wijnen zo puur mogelijk gemaakt zijn. Deze tendens had De Bruijn al vroeg gesignaleerd en veel van de Franse wijnmakers met wie het bedrijf samenwerkt produceerden al zeer ambachtelijk en zo bewust mogelijk. Ook de wijnen die elders uit Europa komen moeten zo zuiver mogelijk worden gemaakt, willen ze in het portfolio van De Bruijn passen.

Bij De Bruijn staan service, professionaliteit en kwaliteit hoog in het vaandel. Als zevende generatie is Eric de Bruijn niet het type rentmeester die ‘op de zaak past’. Hij en zijn vrouw werken aan een gezonde en gestadige gezonde groei en zij omarmen de ontwikkelingen die passen bij het huidige tijdsgewricht – overigens altijd met behoud van het unieke DNA van het mooie familiebedrijf. Duurzaamheid is daarbij voor hen een speerpunt, zowel vanuit de wijnbouw, de wijnproductie en bij De Bruijn Wijnkopers zelf. Eric en Marianne de Bruijn hebben twee dochters – de achtste generatie dus – voor wie zij niet alleen een gezond wijnbedrijf willen achterlaten maar ook, voor zover dat binnen de mogelijkheden ligt, een wat gezondere aarde. 

Fotografie: Eelco van Wieringen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.