Op zoek naar het nieuwe cement

20 februari 2017 13:39

Op zoek naar het nieuwe cement

Als directeur bestuurder van woningcorporatie Vivare ziet Eric Angenent de wereld veranderen, ook het wonen in een gewone volkswijk. Hij maakt zich zorgen om de veerkracht van onze wijken en buurten en pleit voor een brede gezamenlijke aanpak.

De samenleving verandert. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking worden minder snel opgenomen en blijven (semi) zelfstandig wonen. Onze bevolking vergrijst en ook ouderen willen en moeten langer zelfstandig blijven wonen. Daarbij moeten groepen statushouders gehuisvest en begeleid worden en zijn er steeds meer alleenstaanden. Al deze mensen zijn vaak afhankelijk van een goedkope sociale huurwoning.

Bij Vivare zien ze deze veranderingen in de dagelijks praktijk, vertelt Eric Angenent. Hij loopt dagelijks tegen de consequenties van het huidige kabinetsbeleid aan. “Als woningcorporatie hebben wij sinds vorig jaar te maken met het zogeheten ‘passend toewijzen’ vanuit de Woningwet. Die bepaalt dat wij in onze goedkope huurwoningen alleen nog mensen mogen huisvesten met zeer lage inkomens, dus onder de € 30.000,- bruto per jaar. Natuurlijk precies de mensen waar we voor zijn.

Meestal zijn dit alleenverdieners. En komen gezinnen nauwelijks nog in aanmerking voor een woning in deze wijken. Want door de regels voor het passend toewijzen vanuit de overheid komen tweeverdieners met een minimuminkomen namelijk niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dit zijn vaak gezinnen met een middeninkomen, die we nu geen plek meer kunnen geven. Zij verdwijnen dus langzaamaan uit de volkswijken, terwijl nu net deze gezinnen vaak nog de ruimte hebben om een tandje bij te zetten en zich in te zetten voor hun buurt. Wij noemen dat het ‘cement’ in onze volkswijken. En juist dit cement zien wij nu langzaam verdwijnen.”

En het mag duidelijk zijn dat dit cement broodnodig is: door de verschuiving van taken naar de gemeente als gevolg van decentralisatie trekken gemeenten en welzijnsorganisaties zich terug. Er wordt bezuinigd op professionals; gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties moeten het doen met minder mensen.

En de effecten worden merkbaar, aldus Eric Angenent. “We zien steeds meer verschillende culturen in onze wijken, kleinere huishoudens, ouderen blijven steeds langer thuis wonen, net als mensen met een beperking. Hierdoor wordt de samenstelling van een gemiddelde volkswijk steeds kwetsbaarder. Terwijl er in hun omgeving steeds minder mensen zijn die een stapje extra kunnen doen en voor samenhang kunnen zorgen, zoals bijvoorbeeld gezinnen. Dat baart mij en mijn collega’s zorgen.”

Midden in de maatschappij

Vivare staat als woningcorporatie midden in de maatschappij. “We hebben onze oren en ogen in de wijken, dus we weten wat er speelt en we doen wat we kunnen. Maar toch….. als je alle ontwikkelingen bij elkaar optelt, zie ik een concentratie ontstaan van kwetsbare mensen, terwijl tegelijkertijd het cement verdwijnt. 
De leefbaarheid en veerkracht van wijken neemt daarmee af. Dat gaat ons aan het hart, dus we moeten dus op zoek naar het nieuwe cement. En dat kan alleen samen”, aldus Angenent.

“Met alle veranderingen staan we voor de uitdaging om te blijven zorgen voor passend en betaalbaar wonen. In krachtige en levensvatbare wijken, waar saamhorigheid is en waar mensen er zijn voor elkaar. Daar maken we ons als Vivare hard voor, maar als corporatie is er een grens aan wat we kunnen en mogen. Ik geloof in de kracht van samenwerking en slimme allianties. Er is veel mogelijk, maar dan moet je elkaar wel weten 
te vinden.”

Samen kun je meer

Angenent wil zijn zorg om en voor de volkswijken graag hoger op de agenda krijgen. Daarom spreekt hij regelmatig bewoners, medewerkers, collega-bestuurders en politici. Op zoek naar oplossingen, goede ideeën en inspiratie. Eind vorig jaar organiseerde Vivare daarom een breed maatschappelijk gesprek, voor iedereen met een hart voor het werken in de wijken. Gemeenten, huurdersverenigingen, zorg- en welzijnsinstellingen en andere corporaties deelden hun ideeën, wensen en mogelijke oplossingen. Maar daar wil de bevlogen bestuurder het niet bij laten. Deze manier van werken trek ik graag verder door. Eigenlijk doen we dat nog veel te weinig, samenwerking zoeken met diverse partijen uit onverwachte hoek. Daar zouden zomaar eens verrassende oplossingen uit voort kunnen komen. Aan welke knoppen kunnen we zelf draaien en welke effecten kunnen we samen met onze partners opvangen? En dan gaat het me niet zozeer om de financiële kant, want we moeten allemaal zo verstandig mogelijk omgaan met onze budgetten. We zijn juist op zoek naar nieuwe invalshoeken en slimme innovaties, en die vind je vaak juist in een onverwachte hoek. Ondernemers kijken weer met een hele andere blik naar de wereld. Ik ben er heilig van overtuigd dat er veel winst te halen valt uit het delen en uitwisselen van ideeën. Daarom willen we graag op veel meer plekken en met veel meer partijen in gesprek over deze ontwikkelingen, op zoek naar het nieuwe cement.”

“Ik nodig ondernemers uit de regio uit om met ons in gesprek te gaan. Want we zijn op zoek naar inspiratie en de mensen die het verschil kunnen maken. Tenslotte hebben we allemaal belang bij een economisch florerende regio. Met veerkrachtige wijken, waar mensen ruimte hebben om te groeien en zich te ontwikkelen.”

Herkent u de ontwikkelingen en deelt u de zorg? Of juist helemaal niet? Heeft u ideeën voor mogelijke oplossingen en innovatie? Eric Angenent wisselt hierover graag van gedachten. U kunt hem bereiken via e.angenent@vivare.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.nieuwcement.nl. «

Woningcorporatie Vivare-www.vivare.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.