Op zakenreis naar Zwitserland; dit moet je weten

9 augustus 2023 09:59

Op zakenreis naar Zwitserland; dit moet je weten

Wanneer je zaken doet met of in het buitenland, dan kan het zijn dat je regelmatig een zakenreisje maakt. Bijvoorbeeld naar de prachtige bergen en alpenweides van Zwitserland. Ga je met de auto dan is het goed om te weten dat je een tolvignet nodig hebt. Om het makkelijker te maken, vraag je deze online aan. Maar let op: dit nieuwe e-vignet is vanaf 1 augustus beschikbaar.

Tolvignet

Voor een aantal landen in Europa heb je een tolvignet nodig. Met dit vignet geef je aan dat je betaald hebt om op de autosnelwegen te mogen rijden. Het vignet maakt het gemakkelijker om tolwegen te nemen en om te reizen natuurlijk. Bekende tollanden zijn bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. Voor Zwitserland geldt ook dat je tol moet betalen als je gebruik wil maken van de snelweg. Zodra je de grens overgaat, is dat vignet dus nodig. Wil je met je zakelijk vervoer ook nog gebruik maken van de Grote-Sint-Bernardtunnel of de Munt-la-Scheratunnel dan moet je voor de tunnel ook nog een toeslag aan tol betalen.

Waarom betaal je tol?

Tol is een andere vorm van wegenbelasting. Je betaalt dus om gebruik te mogen maken van bruggen, tunnels en wegen. Met het geld wordt vervolgens het onderhoud aan de infrastructuur van het land. Het maakt daarbij niet uit of je zelf Zwitser bent of met je leaseauto van de zaak het land bezoekt. Iedereen betaalt het, ook de vrachtwagenchauffeur, de camper, de caravan en de motorrijder. Aanrader: betaal het e-vignet met een creditcard. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt, aangezien je minder last hebt van wisselvallige wisselkoersen.

Verschillende vignetten

Ben je ondernemer met vrachtwagens die transport door Zwitserland verzorgen? Dan heb je een ander tolvignet nodig dan wanneer je op zakenreis gaat of met een caravan vakantie viert in het land. Bij de aanvraag van het vignet is het dus belangrijk om aan te geven hoe je vervoer eruit ziet. Het e-vignet (vanaf 1 augustus) vraag je gemakkelijk aan via het internet. Het gaat op kenteken, dus geef altijd de juiste door. Aan de hand van je kenteken kan namelijk de snelwegbeheerder van de Zwitserse autowegen zien dat jij een e-vignet hebt aangeschaft en gaan tolpoortjes automatisch voor je open.

Let wel: als je een auto huurt in Zwitserland zelf, dan hoef je geen tolvignet aan te schaffen. Deze wordt namelijk verzorgd door het autoverhuurbedrijf zelf.

Een jaar + maand geldig

Goed om te weten als je vaak naar Zwitserland reist en dus een tolvignet voor de tolwegen aanschaft, dat deze een jaar plus een maand geldig in. De looptijd is altijd van 1 december. Stel je schaft in augustus een e-vignet aan voor de auto, dan gaat deze met terugwerkende kracht in op 1 december 2022 en loopt deze tot en met 31 januari 2024. Ben je vaak in Zwitserland te vinden voor je onderneming, dan is het aan te raden om ieder jaar je e-vignet te verlengen.

Business & pleasure

Heb je je vignet geregeld voor je zakenreis naar Zwitserland, dan is het goed om ook de rest van je reisje te plannen. Natuurlijk is het fijn als je naast zaken doen ook wat plezier kan maken. Aangezien je waarschijnlijk maar kort in het land zal zijn, is het goed om niet alles in één keer te willen zien. Je bent immers niet op vakantie. Het ligt er daarnaast natuurlijk ook aan waar je heen moet voor je zakelijke bijeenkomst. Heb je wat tijd over, dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die zeer zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan een excursie naar de Jungfraujoch vanuit Interlaken, reis vanuit Genève langs de Zwitserse Rivièra of bezoek het Matterhorn Glacier Palace in Zermatt. Een aanrader is Zürich waar je een rondvaart kan maken en natuurlijk het Lindt Chocolademuseum bezoekt. Want zeg nu zelf; je bent niet voor niets in Zwitserland.

Zakenreis met e-vignet

Om al dat moois te kunnen bereiken en combineren met je zakenreis zal je waarschijnlijk gebruik maken van de tolwegen. Zorg dus dat je het e-vignet voor Zwitserland op tijd aanvraagt. Heb je voor 1 augustus al een tolvignet nodig voor een zakenreis? Dan vraag je een speciale sticker aan die je op de voorruit plakt. Zo ga je goed voorbereid op zakenreis naar het pittoreske Zwitserland.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.