‘Niet lullen maar poetsen’ bestaat nog

17 november 2021 10:15

‘Niet lullen maar poetsen’ bestaat nog

Het is de mentaliteit van de mensen achter Schoonmaakbedrijf Mannen van Schoon uit Leeuwarden, begin 2016 opgericht door Ronny van der Wal, Patrick Dijkhoff en Pascal Bonnema. En dat die mentaliteit loont, blijkt wel uit hun klantenkring met onder andere Poiesz Supermarkten, Woningcorporatie Elkien en Koninklijke DSM (voorheen CSK). Het bedrijf is gericht op specialistische reiniging op elk denkbaar gebied en daarbij staat iedereen binnen de organisatie voor wat de naam uitdraagt.

Mannen van Schoon, omdat het direct zegt wat ze doen

Ronny is in 1987 geboren. Nadat hij op de Havo zakte voor zijn talen, volgde hij vanuit zijn hobby een opleiding motorvoertuigtechniek. Maar hij kwam erachter dat hij dat qua baan minder leuk vond en ging vervolgens in 2006 aan het werk bij Isoschelp, een bedrijf wat gespecialiseerd is in de isolatie van kruipruimtes door middel van schelpen. Na twee jaar werd het rustig in die branche, als gevolg van de kredietcrisis die in de zomer van 2007 ontstond en in het najaar van 2008 een hoogtepunt bereikte, en is Ronny op zoek gegaan naar ander werk. Hij zou twee weken invallen bij een schoonmaakbedrijf, omdat hij in het bezit was van een rijbewijs, maar bleef daar acht jaar werken. Totdat hij in maart 2016, samen met zwager Patrick Dijkhoff en vriend Pascal Bonnema, een eigen schoonmaakbedrijf startte. Pascal is er na drie jaar weer uitgestapt en sindsdien runnen Ronny en Patrick het bedrijf samen. Bij de start waren de mannen er snel uit wat de naam zou worden: Mannen van Schoon, omdat het de lading volledig dekt en direct zegt wat ze doen. 

Ronny: “Wij houden ons voornamelijk bezig met specialistische reiniging en service bij onder andere gevelreiniging, industriële reiniging, woningontruimingen, brand- en waterschades en andere calamiteiten. Verder doen we veel glasbewassing waarbij we ons onderscheiden door onze traditionele manier van zemen in plaats van gebruik te maken van nieuwe technieken, zoals het tuckerpole systeem. Dit wordt ook wel telescoopglasbewassing genoemd, omdat je vanaf de begane grond tot twintig meter hoogte ramen kunt wassen door de stok te verlengen. Een van de nadelen van dit systeem is dat je niet met je neus op het raam staat en dus ook niet alles kunt zien. Hoewel veel schoonmaakbedrijven dat systeem in hun dienstenpakket opgenomen hebben, werken wij vooral nog ouderwets met een ladder tegen de gevel aan. Want iedereen kan in vijf minuten leren hoe je met tuckerpole moet werken, maar het kost gemiddeld een jaar praktijkervaring om écht goed te leren hoe je traditioneel ramen lapt zonder strepen achter te laten. Schoonmaakklussen qua het dagelijks onderhoud van kantoren en dergelijke wijzen we niet af, maar nemen we alleen aan als het op ons pad komt.”

Daarmee spuit je de lak van de gemiddelde auto af!

Op het gebied van schoonstralen wordt er met meerdere technieken gewerkt. De hogedrukunits voor waterstralen spuiten eenentwintig liter water per minuut, maar verschillen qua achterliggende druk. De normale hogedrukunit, met een capaciteit van driehonderdvijftig bar, wordt gebruikt om gevels en dergelijke schoon te spuiten. Maar voor klussen waar de vervuiling dermate ernstig is dat het op een normale manier niet te verwijderen valt, maakt Mannen van Schoon gebruik van een speciale waterstraalunit met een capaciteit van tweeënhalfduizend bar. Volgens Ronny spuit je daarmee de lak van de gemiddelde auto af! Het wordt dan ook onder andere toegepast bij de verwijdering van scheepscoating. 

Een andere techniek is zandstralen, ook wel gritstralen genoemd, waarbij met behulp van een compressor en perslucht gritkorrels onder hoge druk tegen een voorwerp worden geblazen. “Ideaal bij oude gevels.”, aldus Ronny, “Eigenlijk haal je een dun toplaagje van de steen af, maar als je dat rustig en heel geleidelijk doet, zie je daar niets van, terwijl de gevel er daarna weer als nieuw uitziet. Een variant hierop is glasstralen, waarbij er gewerkt wordt met verpulverd glas. En dan maken we ook nog gebruik van een van een heel speciale techniek, en dat is ijsstralen met droogijs van min tachtig graden Celsius. Zodra dat op de oppervlakte van het schoon te maken object komt, knapt de vervuiling los door de koude spanning. Omdat het droogijs een fase overslaat en in gas verandert, waardoor het geen water wordt, is het daarna verdwenen en zie je er niets meer van.”

Vervolgens legt hij uit wat de verschillen zijn tussen water-, zand- en ijsstralen en waar de betreffende schoonstraaltechnieken onder andere toegepast worden: “Bij een fabriek in Brabant maken wij periodiek de stalen productielijn schoon door middel van waterstralen. In die lijn zit een rotor, een soort rad, waar blikjes doorheen schieten. Maar omdat daar water bij gebruikt wordt, ontstaat er kalkafzetting. Vroeger was men een week bezig om die productielijn dan met een flexschijf weer mooi glad te krijgen en wij hebben dat in één dag voor elkaar met waterstralen. Hoewel zandstralen van origine alleen toegepast werd op gevels, heb je daar tegenwoordig meerdere technieken in, zoals luchtgommen. Hierbij wordt een keramische korrel onder een lage druk, van minimaal nul komma één bar tot maximaal vier bar, tegen het schoon te maken object gestraald zodat alle vervuiling en verf wordt verwijderd zonder het object te beschadigen. Het wordt daarom onder andere gebruikt bij de reiniging van kwetsbaar houtwerk, zoals antiek meubilair. IJsstralen passen we onder andere toe in fabrieken waar sprake is van kwetsbare onderdelen in productielijnen. Zo is er een fabriek in Hoogezand waar we één keer per jaar komen. Daar hebben ze een baan die continu door een poedercoatstraat heengaat, waardoor het helemaal onder het vet en de poedercoating komt te zitten. Maar die baan bestaat uit allemaal kleine onderdeeltjes waar absoluut geen water, zand of grit bij mag komen en daar werken we dus met de ijsstraaltechniek, omdat het droogijs volledig verdampt.”

“Masker op, pak aan en naar binnen”

Woningcorporaties en uitvaartondernemingen maken ook gebruik van de gespecialiseerde diensten van Mannen van Schoon. Bij eerstgenoemden gaat het om woningontruimingen en zogenaamde wisselwoningen bij verandering van huurders en qua uitvaartondernemingen gaat het om woningen waar iemand na overlijden nog langdurig in de woning heeft gelegen. Het is specialistisch werk waar je wel tegen moet kunnen, want het is letterlijk gebeurd dat er bij een ontruiming een woning schoongemaakt moest worden waar de ontlasting tegen het plafond zat en qua lijkgeur en lijkvocht en dergelijke hoef ik verder niets uit te leggen. “Het is werk wat de meeste mensen niet willen doen, maar het moet toch gebeuren!”, aldus Ronny, “En wij draaien onze handen er niet voor om. Masker op, pak aan en naar binnen.” 

Je kunt gerust stellen dat het een allround schoonmaakbedrijf is. Dat blijkt wel uit het feit dat ze ook bouwopleveringen verzorgen, wat de nodige specifieke specialistische kennis vereist. Voor de oplevering moet alles schoongemaakt worden, waarbij alle vertrekken van een huis vaak onder de cementsluier zitten. Dat is een grijzige stofsluier wat ontstaat tijdens het metselen en niet met een gewoon schoonmaakmiddel te verwijderen is. Verder moeten er cementresten van kozijnen en deurposten verwijderd worden en is er her en der sprake van de nodige verf- en kitresten.

Als een soort van servicedienst is het bedrijf twenty four seven inzetbaar bij brand- en waterschades en andere calamiteiten. Zo worden direct na een brand de eerste noodzakelijke klussen uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het dichtmaken van een dak of het dichtschroeven van ramen. Als er door vandalisme ramen gesneuveld zijn, komen ze de scherven en dergelijke opruimen en worden er houten platen tussen de kozijnen geschroefd. Je kunt ze bellen als je waterleiding is geknapt. Om maar een paar voorbeelden te noemen, want zo kan ik nog wel even doorgaan. En voor al dit soort klussen zijn ze middenin de nacht oproepbaar; zelfs op zon- en feestdagen.

Mannen van Schoon bestaat, naast Ronny en Patrick, uit een ploeg van zes vaste medewerkers. Hoewel het bedrijf inmiddels talloze specialistische projecten heeft afgerond, vindt Ronny dat niet meer dan normaal en wil hij er ten diepste niet teveel woorden aan vuil maken. ‘Niet lullen maar poetsen’ bestaat nog.

Hij wil nog wel graag benadrukken dat het niet alleen om Patrick en hem draait, maar dat iedereen in het team even belangrijk is. Door de enthousiaste inzet van alle medewerkers en een goede samenwerking met elkaar, is er in de loop der jaren een flexibel opererend bedrijf ontstaan met mensen die liefde voor het vak hebben en over een grote dosis vakkennis beschikken. Met als resultaat een zeer tevreden klantenkring en geen enkele klacht over de kwaliteit van de schoonmaakwerkzaamheden. 

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.