Modderkolk past de kunst van de techniek ook in de zorg toe

6 februari 2017 11:21

Modderkolk past de kunst van de techniek ook in de zorg toe

Al ruim 95 jaar maken de medewerkers van Modderkolk Projects & Maintenance het verschil in de wereld van techniek. Een van de marktsegmenten die zij bedienen is de zorg.

“Niets is bij ons dertien in een dozijn”, vertelt accountmanager Oscar Arenz van het Wijchense bedrijf Modderkolk. “In de ruimste zin van het woord maken, bouwen, verzorgen en beheren wij al ruim 40 jaar uiteenlopende technische zeer gecompliceerde en complexe industriële installaties in veel verschillende markten waaronder de zorg”, vertelt de van oorsprong werktuigbouwkundige gepassioneerd. “Een van onze doelen is om systemen zo te bouwen, dat de zorg uiteindelijk eenvoudiger wordt. Een voorbeeld: op het Caribische eiland Bonaire hebben wij een mobiele operatiekamer geplaatst en de luchtbehandelingsinstallaties daarvan geschikt gemaakt voor gebruik in het subtropische klimaat. Daarbij moet je denken aan installaties die de condities in de operatiekamer regelen en bewaken. Een ander voorbeeld: in een zwaar bewaakte penitentiaire inrichting hebben we onlangs de brandveiligheidinstallaties vervangen. Een uitdaging, want zo een instelling moet gewoon doordraaien en de patiënten mogen zo min mogelijk hinder ondervinden van onze werkzaamheden.”

Willie Wortels


Oscar c.s. vindt het leuk om dingen te doen die ook werkelijk enige vorm van nut hebben. “We zijn een soort Willie Wortels: een gebruiker heeft een probleem of heeft ergens last van en dat nemen wij weg door onze kennis en kunde in te zetten. Voor ons is het de sport om dit zo efficiënt mogelijk te doen met oog voor het financiële plaatje, de bedrijfsvoering van de opdrachtgever, het gebruikersgemak en de lange termijn inzetbaarheid. Het is niet altijd noodzakelijk om nieuwe installaties aan te leggen, hergebruik is vaak ook een optie. Zo hebben we onlangs in een Medisch Centrum bestaande infrastructuur en installatiedelen weer geschikt gemaakt voor de lange termijn.”

De gebruiker voorop


De gebruiker, dat is waar het de techneuten van Modderkolk om gaat. “We vragen ons altijd af waar het nu uiteindelijk om gaat. Wat is goed en efficiënt voor de gebruiker? Gebruikers kunnen zijn de chirurgen die opereren in een operatiekamer. Wij kunnen operatiekamers of behandelruimtes volledig inrichten, onderhouden, inspecteren en valideren. Daarbij gaat het om de elektrotechnische installaties, de luchtbehandeling en de besturings- en monitoringssystemen. Maar bijvoorbeeld ook het beheer van medische apparatuur conform het medisch convenant.”

Inspecties en validatie


Naast de realisatie van installaties en ruimten inspecteert en valideert Modderkolk. “We inspecteren en valideren onder andere: de cleanrooms en OK’s, de elektrotechnische-, de luchttechnische- en de werktuigbouwkundige-installaties. Deze werkzaamheden combineren we met bijvoorbeeld microbiologische inspectie en de inspectie op medische gassen en middelen. Dat heeft vaak plaats in één inspectiebeurt. Ziekenhuizen zijn daarmee vaak geholpen omdat hun operatiekamers maar heel kort niet gebruikt kunnen worden. Onze efficiënte aanpak scheelt hen enorm veel geld.”

Cleanroomtechniek

De geavanceerde cleanroomtechniek, waarbij ruimtes stof- en kiemvrij worden gemaakt, is een in Nederland relatief schaarse techniek die de medewerkers van Modderkolk beheersen. “Een cleanroom moet schoner dan schoon zijn. Onderhoud speelt hierbij een belangrijke rol. De praktijk wijst uit dat periodiek onderhoud aan systemen, ruimtes en apparatuur de betrouwbaarheid en stabiliteit van cleanrooms ten goede komt en de uptime van deze ruimtes aanzienlijk verhoogt. Twee vliegen in een klap dus, precies zoals het ons bevalt.” «

Modderkolk
 - 
www.modderkolk.nl

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Sem Stralendorff

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.