Mentaal gezond blijven als jonge ondernemer

30 januari 2024 08:38

Mentaal gezond blijven als jonge ondernemer

Het aantal mensen met een burn-out is in de laatste tien jaar fors gestegen. Wetenschappers zijn erover uit dat het echt geen trend is, maar meer te maken heeft met hoe wij onze werkdag momenteel inrichten. Vooral jonge ondernemers worden getroffen door een burn-out. Door te werken aan je gezondheid, onder andere met de tips van Puur Mieke, kun je een burn-out voorkomen of verhelpen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waarom lopen jonge ondernemers zoveel risico op een burn-out?

Voor het eerst in jaren gaan jongeren er op het gebied van welvaart achteruit. Veel jonge ondernemers nemen een enorm risico door hun bedrijf op te starten, omdat ze niet echt een financiële buffer hebben. Daarnaast is ondernemen tegenwoordig een trend en wordt onder jongeren het veel normaler gevonden om selfmade te zijn en zo veel mogelijk te groeien binnen het bedrijfsleven. Tientallen jaren geleden was er niks mis mee als je net als je vader bakker werd, tegenwoordig wordt dat onder jongeren gezien als doemscenario.

Gezond leven

Mentale en fysieke gezondheid gaan hand in hand. Om in je drukke werkleven mentaal gezond te blijven, moet je dus ook goed voor je lichaam zorgen. Eet daarom regelmatig, voldoende en gezond. Probeer alle vakken van de schijf van vijf aan te tikken. We snappen dat het heerlijk is als het weekend is, maar probeer toch genoeg te blijven slapen en niet te veel te drinken. Je lijf zal je gedurende de werkweek erg dankbaar zijn.

Balans creëren

Houdt een balans vast tussen je werk- en privéleven. Zeker voor enthousiaste beginnende ondernemers is dat echt een uitdaging. Stel op voorhand met jezelf vast op welke dagen je werkt en hoeveel uur. Krijg je op zondagmiddag een mailtje van een klant of zakenpartner? Dat kan best tot maandag wachten!

Prioriteiten stellen

Burn-outs ontstaan doordat mensen verwachtingen hebben die ze niet waar kunnen maken. Welke verwachtingen wil jij waarmaken en zijn die realistisch? Iedereen wil tegenwoordig zo veel mogelijk opklimmen en groeien in de onderneming, maar tegen welke prijs ben je bereid dat te doen? Blijf jezelf ook belangrijke waarden in het leven voorhouden die niet werkgerelateerd zijn. Je familie bijvoorbeeld, je sport of een eventuele partner. Geven die dingen uiteindelijk niet de meeste kleur aan je leven?

Geen taboe

Tot slot: de burn-out is op het moment echt een pandemie en geen enkele psyche is onfeilbaar. Schaam je daarom niet wanneer je het gevoel hebt dat je even overstroomt en trek aan de bel. Vaak kun je met een huisarts of praktijkondersteuner al nadenken over oplossingen, om erger te voorkomen. Misschien kan jij bijvoorbeeld wel wat hulp gebruiken bij een realistische planning of het indelen van je werk- en privé-uren. Dat is niks om je voor te schamen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.