Rouw en werk: een goede aanpak kan verzuim helpen voorkomen

16 april 2024 09:54

Rouw en werk: een goede aanpak kan verzuim helpen voorkomen

Medewerkers die rouwen, voelen niet altijd genoeg begrip en ruimte hiervoor vanuit hun werkgever. Dit blijkt uit recent onderzoek van vakbond CNV. Hierop inspelen als werkgever is ook in jouw voordeel: dit kan langdurig verzuim namelijk helpen voorkomen.

Wat is rouw?

Wie een groot verlies meemaakt, moet dit verwerken. Dit wordt rouw genoemd. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt. Verlies kan zorgen voor veel emoties, zoals verdriet. Dit kost mentaal veel energie. Maar ook lichamelijk kan rouw energie kosten. Iemand kan bijvoorbeeld hoofdpijn hebben. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en tempo (Thuisarts, 2023).

Onderzoek zegt: medewerkers voelen niet altijd genoeg ruimte en begrip

Vakbond CNV publiceerde in november 2023 een onderzoek naar werk en rouw. Voor dit onderzoek stelde zij vragen aan 1900 werkende leden. Alle ondervraagden hadden de afgelopen tien jaar te maken gehad met rouw. Daaruit blijkt dat 4 op de 10  medewerkers het gevoel heeft dat zij van hun werkgever te weinig ruimte krijgen om hun verlies te verwerken. Ruim een kwart ervaart niet voldoende begrip vanuit de werkgever.

De relatie tussen rouw en verzuim

In het onderzoek wordt ook gekeken naar het verband tussen rouw en verzuim. Daaruit komt naar voren dat:

  • 23% van de ondervraagden zich bij rouw minder dan twee weken ziekmeldde, 9% meldde zich langer dan twee weken ziek;
  • 37% van de rouwende medewerkers vinden zelf dat ze weer te snel aan het werk zijn gegaan;
  • 10% van de rouwende medewerkers kon naar eigen zeggen langere tijd niet goed functioneren;
  • 37% van de rouwende medewerkers kwam uiteindelijk in een burn-out terecht.

Langdurig verzuim voorkomen; ook in uw voordeel als werkgever  

Als werkgever heb je het beste voor met je medewerker. Op een begripvolle manier omgaan met rouw, valt daar ook onder. Samen met je medewerker bepalen wat hij of zij nodig heeft bij rouw, kan helpen om langdurig verzuim te voorkomen. Dit is niet alleen prettig voor de medewerker. Het is ook in het belang voor jou als werkgever. Verzuim kan namelijk veel geld kosten. Een zieke medewerker kost werkgevers gemiddeld € 405,- per dag (MKB Servicedesk, 2023). Dit bedrag bestaat bijvoorbeeld uit het verplicht door betalen van het loon en kosten voor de arbodienst.

 

Tips voor het omgaan met rouwende medewerkers

Wil je tips over hoe om te gaan met rouwende medewerkers? Of ben je benieuwd naar de regelgeving rondom rouw en werk? Lees meer over rouw en werk op de website van verzuimspecialist Sazas. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.