Gezonde werkplek creëren? Grote kans dat je dit vergeet

8 april 2024 15:39

Gezonde werkplek creëren? Grote kans dat je dit vergeet

Een goede werkgever zorgt voor een gezonde werkplek. Je hebt hiervoor waarschijnlijk al een hoop maatregelen genomen. Toch is de kans groot dat je één cruciaal ingrediënt vergeet…

Een goede akoestiek en veel lichtinval maken je ruimten een prettige werkplek. Met de juiste voorschriften en (werk)processen geef je aandacht aan veiligheid. Ook op het gebied van fysieke gezondheid ben je goed op weg. Je faciliteert ergonomisch werken, biedt gezonde voeding in de bedrijfskantine en stimuleert beweging met lunchwandelingen en misschien zelfs een fiets van de zaak. Een solide basis voor een gezonde werkplek.

Toch ontbreekt er een essentieel element dat de meeste werkgevers over het hoofd zien. Dat heeft alles te maken met iets dat zo vanzelfsprekend is en vanzelf gaat, dat we er vrijwel nooit bij stilstaan: ademhalen.

Een slechte luchtkwaliteit is schadelijk voor je gezondheid

De laatste jaren gaat er steeds meer aandacht uit naar wat we in ons lichaam stoppen. We eten steeds gezonder, minder bewerkt voedsel. We drinken minder alcohol. Ook het aantal rokers is flink gedaald, nu steeds meer mensen beseffen wat het met onze gezondheid doet.

Over de kwaliteit van de lucht die we de hele dag door inademen, maken we ons minder druk. Onterecht, want de gevolgen kunnen groot zijn. Jarenlang ongezonde lucht inademen kan leiden tot ernstige (long)ziekten en kanker.  

Wist je dat binnenlucht vaak tot 100 keer zo vervuild is als buitenlucht? Dit geldt vooral voor werkplekken waar goederen worden bewerkt en verwerkt.

Persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen niet iedereen 

Je gebruikt waarschijnlijk persoonlijke beschermingsmiddelen zoals lasmaskers om je medewerkers te beschermen tegen schadelijke stoffen die ontstaan tijdens werkprocessen. Dat is een effectieve oplossing om gezondheidsrisico’s te verkleinen. 

Toch geldt dat niet voor iedereen in je bedrijf. Juist de mensen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen lopen het meeste risico. Niet alle stofdeeltjes worden namelijk door lokale bronafzuiging opgevangen. De stofdeeltjes verspreiden zich door de ruimte. Deze worden dus wél ingeademd door medewerkers, leveranciers en klanten in je bedrijfshal zonder bescherming.

Mechanische ventilatie houden de kleinste stofdeeltjes niet tegen

Waarschijnlijk heb je ook mechanische ventilatie in je bedrijfsruimte. Zo voer je vervuilde lucht af en haal je verse lucht met meer zuurstof naar binnen. Maar werkprocessen als boren, slijpen en zagen veroorzaken een grote hoeveelheid stofdeeltjes. Mechanische ventilatie kan deze niet allemaal afvoeren. Sommige mechanische ventilatiesystemen hebben filters om stofdeeltjes op te vangen, maar deze zijn niet geschikt om de kleinste, gevaarlijkste deeltjes te verwijderen.

Zuivere lucht onmisbaar voor een gezonde werkplek

De vraag is nu: wat kan je doen om iedereen in je fabriek of bedrijfshal te beschermen tegen stofdeeltjes en ziekte? Luchtzuiveringssystemen zoals die van Zehnder Clean Air Solutions zijn de oplossing. Ze vangen grove tot (ultra)fijne stofdeeltjes op uit de lucht en blazen schone, zuivere lucht weer terug de ruimte in. Je kunt stof namelijk niet voorkomen, maar wel beheersen. Door (schadelijke) stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen kunnen ze niet meer worden ingeademd door mensen in je werkomgeving.

Maak luchtkwaliteit je prioriteit

Natuurlijk zijn er meerdere zaken die je aandacht vragen. Bovendien kun je geld maar één keer uitgeven. Toch is er uiteindelijk maar één ding dat telt: je gezondheid. Een goede luchtkwaliteit met zuivere lucht zou daarom bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan. Meer weten over de gevaren van stofdeeltjes en voordelen van zuivere lucht? Lees de blogartikelen van Zehnder Clean Air Solutions.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.