Hoe werken zonnepanelen?

13 maart 2023 11:22

Hoe werken zonnepanelen?

Opwekking van energie is superpopulair. Op dit gebied zien we veel ontwikkelingen voorbijkomen. Bij nieuwbouwwoningen of de verbouwing van een bestaande woning wordt er steeds vaker gekozen voor de optie om zonnepanelen te plaatsen. Maar wat zijn zonnepanelen precies en waarom zijn zonnepanelen zo populair?

Zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen werken door het omzetten van zonlicht in elektriciteit via een proces dat bekend staat als het fotovoltaïsche effect. Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere fotovoltaïsche cellen die gemaakt zijn van materialen zoals silicium, die in staat zijn om licht te absorberen en vervolgens elektronen te genereren.

Wanneer fotonen (lichtdeeltjes) van de zon op de fotovoltaïsche cellen van het zonnepaneel terechtkomen, worden de elektronen in de cellen losgemaakt van hun atomen. Deze elektronen worden dan naar een bepaalde richting geleid en worden opgevangen door een elektrisch veld dat door de fotovoltaïsche cel is opgewekt.

De opgewekte elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt om een verscheidenheid aan apparaten van stroom te voorzien, of opgeslagen worden in een batterij voor later gebruik. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan er op dat moment nodig is, kan deze energie ook worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk.

Een batterij voor zonnepanelen

S ’nachts wek je geen energie op, terwijl veel mensen dan juist hun apparaten laten draaien. Moet ik mijn elektriciteitsverbruik zo timen dat het samenvalt met wanneer mijn paneel het meest winstgevend is? Het antwoord is nee. Bink levert een thuisbatterij voor de zonnepanelen. Op deze manier kunnen zonnepanelen op momenten waarop de zon niet schijnt gebruik maken van de zelf opgewekte zonne-energie. Een thuisbatterij voor zonnepanelen stelt de gebruiker in staat om ook in de avond, nacht of op regenachtige dagen gebruik te maken van de zelf gegenereerde stroom. 

De prestaties van zonnepanelen

Elk zonnepaneel heeft een bepaald kilowattpiek (kWp) vermogen. Met KiloWatt peak kun je de prestaties van zonnepanelen vergelijken en berekenen hoeveel stroom ze opwekken onder optimale omstandigheden. Voor de meeste zonnepanelen ligt dit momenteel tussen de 150 kWp en 350 kWp, afhankelijk van het type zonnepaneel.

De prestaties van zonnepanelen zijn afhankelijk van factoren zoals de intensiteit van het zonlicht, de kwaliteit van de fotovoltaïsche materialen en het ontwerp van het zonnepaneel. Over het algemeen zijn zonnepanelen een duurzame en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken.

Het aanschaffen van zonnepanelen

REC is een bekend en geliefd merk op de markt van zonnepanelen, die gevestigd is in Noorwegen. REC Solar zonnepanelen worden geleverd met een garantie van 25 jaar en zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme temperaturen, weersomstandigheden en mechanische belastingen. Het bedrijf is ook toegewijd aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, en heeft een aantal initiatieven gelanceerd om zijn ecologische voetafdruk te verminderen en de lokale gemeenschappen te ondersteunen waarin het actief is.

Als je overweegt om REC Solar zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om te overwegen dat er ook andere merken en modellen op de markt zijn die mogelijk beter geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften en budget. Het kan daarom nuttig zijn om met een zonnepanelen specialist te spreken om de beste opties voor jouw situatie te bespreken bij zonnepanelen Waalwijk.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.