Hoe plaats ik een led paneel?

24 maart 2020 10:55

Hoe plaats ik een led paneel?

Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht voor bedrijven om led verlichting te gebruiken. Door een door de Tweede Kamer aangenomen motie is dit in 2018 bepaald. Gaat jouw bedrijf binnenkort nog beginnen met het ophangen van led panelen of met het vervangen van oude TL bakken? Lees dan verder om te zien hoe dat moet.

Hoe plaats ik led panelen als ik al TL bakken heb?

Heb je al een systeemplafond waarin nu TL armaturen hangen? Dan heb je geluk. Het vervangen van deze traditionele TL buizen door led panelen is namelijk zeer eenvoudig. Led panelen zijn beschikbaar in verschillende formaten die perfect in systeemplafonds passen en als directe vervanging voor de traditionele TL armaturen gekocht kunnen worden. Een led paneel 60x60 cm is bijvoorbeeld de vervanging voor een 4 x 18W TL armatuur en een led paneel 30x120 led paneel voor een 2 x 36W TL armatuur.

Hoe vervangt u de TL buizen? Volg de volgende stappen:

  • Schakel de stroom uit.
  • Koppel het netsnoer los.
  • Verwijder de oude TL armatuur door deze los te drukken en uit het systeemplafond te tillen.
  • Pak de (standaard meegeleverde) led driver erbij en verbind hieraan een netsnoer door de snoertjes van de driver en het netsnoer te verbinden met een WAGO-klem.
  • Sluit de driver aan aan het led paneel.
  • Stop het netsnoer in het stopcontact.
  • Plaats het led paneel in het systeemplafond.
  • Schakel de stroom weer in.

Hoe plaats ik led panelen als ik nog geen TL armaturen heb?

Heb je nog geen TL armaturen, maar wél een systeemplafond? Dan is het plaatsen van de led panelen bijna net zo gemakkelijk als het vervangen van de TL buizen. Voer hiervoor de bovenstaande stappen uit. Alleen de eerste drie moet je even overslaan. Het enige waar je wel rekening moet houden is of de panelen in je systeemplafond passen. Als dat niet zo, moet je deze op maat maken.

Geen systeemplafond? Ook het opbouwen van led panelen is mogelijk! Hiervoor heb je wel een opbouwframe nodig, waaraan het led paneel door middel van schroeven verbonden kan worden.

Vervolgens kun je de panelen op ieder oppervlak monteren, ook op bijvoorbeeld een wand. De laatste mogelijkheid is om het led paneel te plaatsen met een pendelset. Dit kun je doen met led panelen 60x60 cm en led panelen 30x120 cm. Via een kit met kabels kun je panelen dan aan het plafond hangen, bijvoorbeeld aan een gipsplafond of een betonnen plafond.

Er zijn dus eigenlijk vier verschillende mogelijkheden om led panelen op te hangen: in het systeemplafond als vervanging van TL bakken, ingebouwd in het systeemplafond, opgebouwd aan plafond of aan de muur en opgehangen aan een pendel. Zo is er altijd een manier die bij jou past.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.