Hip

13 december 2017 09:47

Hip

Ik houd me graag met veranderingen in organisaties bezig. Daar zijn allerlei methodes voor en sommigen zijn heel hip. Dan gaan veel organisaties ermee aan de slag. Ik heb niets tegen methodes, begrijp me goed. Ik heb wel iets tegen de klakkeloze inzet van methodes. En dat is wat lijkt te gebeuren. ‘Iedereen’ is Lean of Agile bezig en ik vraag me vaak af met welk doel.

Ze worden vooral ingezet om efficiënter te gaan werken en kostenbesparing te realiseren. Terwijl het gedachtengoed gaat over waarde toevoegen voor de klant en bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie leggen.

Ik zie veel organisaties worstelen met de grote verandering die dat vraagt, zoals het werken in zelfsturende teams. Dat vergt nogal wat van medewerkers en management. En daarmee verschuift de aandacht naar de organisatieverandering. Heel begrijpelijk, maar de klant verdwijnt daardoor soms uit het vizier.

Voor mij is het eenvoudig: kijk wat er werkelijk nodig is en werk met korte termijn veranderingen, zonder de visie voor de lange termijn uit het oog te verliezen. Wat kun je nú in bijvoorbeeld drie maanden doen? Dan kun je steeds bijstellen, de wereld om ons heen verandert constant.

Hierdoor maak je het proces overzichtelijker, neem je stappen die ertoe doen en realiseerbaar zijn.

Dus gebruik ik methodes, maar altijd aangepast aan de organisatie en klant en zeker niet precies volgens het boekje.

Dit was mijn laatste column, ik heb de afgelopen twee jaar met veel plezier voor u geschreven.

Ik wens u mooie feestdagen en alvast een geïnspireerd en liefdevol 2018.

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.