MBO is het nieuwe goud

3 april 2024 11:35

MBO is het nieuwe goud

MBO is het nieuwe goud. In 70 procent van mijn aanvragen word ik door werkgevers benaderd als recruiter om te zoeken naar werknemersprofielen gericht op installatie, bouw of IT. De kracht van een krappe arbeidsmarkt oplossen zit in onderzoek.

Dat heeft de Nederlandse Spoorwegen ter harte genomen; die werven als een trein. In 2023 namen zij 5500 werknemers aan. De sleutel van hun succes? Door te kijken naar hobby’s van potentiële arbeidskrachten. Zij constateerden dat machinisten vaak vissers waren; gefocust en geduldig. Mensen die in hun vrije tijd klussen zijn werkzaam bij hun technische afdeling.

Volgens de MBO Raad moeten kinderen al eerder enthousiast gemaakt worden voor beroepen in bijvoorbeeld de bouw of de techniek: Moraal van het verhaal, koester kinderen die jouw oude radio uit (en in) elkaar sleutelen - dat zijn potentiële technische talenten. Zij hebben letterlijk goud in hun handen. Geef jouw kind geen smartphone maar een hamer. De Ipad? Laat die in de kast en bouw een boomhut.

De wachtlijsten voor loodgieters en monteurs kunnen verkort worden door het aantrekken van nieuw personeel maar ook door herpositionering van het mooie vakwerk wat zij doen. Interessant vond ik dat in het nieuws werd gezegd dat er meer waardering moet komen voor VMBO want technisch personeel is schaars. Die waardering van personeel is altijd nodig, niet alleen bij schaarste.

Als wij kijken naar de vertaalslag van de NS naar de relatie tussen hobby en potentiële werknemers is de krapte misschien wel op te lossen door te onderzoeken wat mensen boeit en of dat past bij jouw vacatures.
Sourcen zoals de NS - oftewel gericht zoeken naar andere bronnen - kan de oplossing zijn. Iedereen vist uit dezelfde arbeidsmarkt vijver maar op andere wijze. Denk bijvoorbeeld bij de focus op werving in jouw bedrijf, niet alleen Generatie Z maar ook aan de 50+ arbeidskracht met veel kennis. Deze doelgroep wil aan de bak maar misschien niet fulltime; wie in deze vijver vist als werkgever heeft diamanten die blijven tot hun pensioen. «

Iris Waegemaekers
Leoninusstraat 72 
6821 ET Arnhem
info@thepositiverecruiter.com
www.thepositiverecruiter.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.