Het belang van een innovatief ecosysteem

20 oktober 2022 10:53

Het belang van een innovatief ecosysteem

Kiemt, een netwerkorganisatie opgericht in 2005 door ondernemers uit Oost-Nederland, is al vanaf dag één bezig met het ondersteunen van innovaties op het gebied van energie en milieu. De afgelopen 17 jaar hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan. Integendeel zelfs! En met het tekenen van het klimaatakkoord van Parijs zijn we meer dan ooit genoodzaakt om innovatief en creatief te denken.

Een goed voorbeeld is Elestor. In 2016 was Elestor winnaar van de Jan Terlouw ambitieprijs 2016 en vanaf 2017 projectpartner in het door Kiemt mede geïnitieerde en begeleide INTERREG-project Clean Tech Energy Crossing, een Europees subsidieproject om o.a. innovatieve energieopslagsystemen marktrijp te maken. Elestor heeft hierdoor in samenwerking met Duitse bedrijven hun waterstof bromide flowbatterij kunnen door ontwikkelen.

Onlangs nog heeft Nedstack, een ontwikkelaar van waterstof brandstofcelsystemen de IPCEI (Important Projects Common European Interest) aanvraag toegewezen kregen voor de bouw van een Fuel Cell Giga Factory. Kiemt heeft kunnen bijdragen door financiële ondersteuning te regelen en het regionale ecosysteem te integreren door mee te schrijven aan de aanvraag en ondersteuning van partners op te halen.

Een belangrijke programmalijn voor innovaties is de Innovatiemotor. De Innovatiemotor faciliteert startende Gelderse ondernemers o.a. bij het schrijven van een businessplan, het vinden van samenwerkingspartners of bij financieringsaanvragen. Een recente innovatie is bijvoorbeeld van Gashouders, die het biogas, dat bij de vergisting van slib in waterzuiveringsinstallaties vrijkomt, comprimeren voor gebruik. Zij hebben vanuit Innovatiemotor ondersteuning gekregen bij het verkrijgen van een lening uit het fonds van Gelderland Valoriseert.

Zijn we ondertussen dan niet klaar met innoveren? Zeker niet! Vorig jaar is Kiemt samen met HAN, IPKW en Oost NL het samenwerkingsverband Connectr gestart om innovaties in drie sleuteltechnologieën te helpen, door ondersteuning te bieden in het testen, demonstreren en het daadwerkelijk in praktijk brengen. We zijn ervan overtuigd dat zolang creativiteit en innovatief denken gestimuleerd wordt, men zich blijft uitdagen en zichzelf opnieuw blijft uitvinden. Als Kiemt helpen wij hier ook de komende jaren graag bij! 

Tjardo Derksen Projectleider Energietransitie Kiemt
www.kiemt.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.