Goede samenwerking is het halve werk

3 april 2024 11:35

Goede samenwerking  is het halve werk

Een goede samenwerking met ondernemers is heel erg belangrijk voor de gemeente. Onmisbaar zelfs. Sommige projecten en werkzaamheden vallen of staan ermee. Zoals onze plannen om het Winkelcentrum de Drieslag in Malburgen een flinke opknapbeurt te geven.

“Het gaat toch niet lukken.” Dat waren de woorden die we hoorden van een deel van de bewoners, bezoekers én ondernemers van winkelcentrum de Drieslag toen we vorig jaar een begin maakten met deze ambitieuze opknapbeurt. En dat is niet heel vreemd. De Drieslag heeft afgelopen jaren veel tegenslag gekend. Door gebrek aan aandacht en investeringen is het winkelcentrum behoorlijk achteruitgegaan. Het ‘hart van Malburgen’ klopte niet meer, terwijl heel veel wijkbewoners de Drieslag als hét winkelcentrum van Malburgen beschouwen.

Toch gingen we aan de slag. Want Malburgen verdient een leefbaar en gezellig winkelcentrum. En de ondernemers verdienen een plek waar ze iedere dag met plezier in hun zaak staan. Mensen komen van heinde en verre om bij hun winkels boodschappen te doen. Voor de de toko van David, De ijssalon van Theo, de supermarkt van Rawa en zijn vader, supermarkt Seren en de groente en fruitzaak van Frits. Of restaurants Közde en Mesopotamië. Allemaal ondernemers die als geen ander weten wat de Drieslag nodig heeft.

Inmiddels zijn we al zo’n tien maanden samen goed op weg. De Drieslag is groener, overlastgevers zijn in beeld en worden aangepakt, er is weer camerabewaking voor de winkeliers, de buitenruimte wordt opgeknapt en geschilderd en tijdens de feestdagen hangt er overal feestverlichting. Ook kreeg de Drieslag een eigen ‘stadsmarinier’ die samen met een kernteam van wijkagenten, handhavers en gemeente Arnhem werk maakt van de Drieslag. En onlangs kochten we als gemeente het binnenplein van het winkelcentrum, dat door veel ondernemers werd gebruikt voor de bevoorrading van hun winkel. Dit plein was de afgelopen jaren behoorlijk verwaarloosd en verloederd. Een doorn in het oog van de winkeliers die er gebruik van maakten. Door het plein zélf te kopen kunnen we het als gemeente onderhouden. Een oplossing die niet voor de hand leek te liggen, maar wel het beste voor de Drieslag en haar ondernemers bleek te zijn.

Stuk voor stuk acties die voortkomen uit drie grote bijeenkomsten die we afgelopen jaar op de Drieslag voor bewoners en ondernemers hielden. Met iedere stap die we als gemeente vooruit zetten zien we het geloof langzaam maar zeker terugkeren. Door niet alleen te zeggen dat we aan de slag gaan, maar door dat ook daadwerkelijk te dóen. Zoals dat ook voor de ondernemers geldt. Want een schoon, heel en veilig winkelcentrum vraagt ook wat van de ondernemers. Zoals schoongeveegde stoepen en nette etalages. En rekening houden met wat je voor je winkel neerzet en hoe je dit doet. Het lijken misschien kleinigheden maar ze zijn echt onmisbaar om winkelcentrum de Drieslag weer helemaal in haar glorie te herstellen.

Zo komt de leefbaarheid op de Drieslag stap voor stap weer terug. Mede dankzij de ondernemers die er eerst misschien niet in geloofden lukt het nu tóch: winkelcentrum de Drieslag als kloppend hart van Malburgen. «

Mark Lauriks
wethouder bestaanszekerheid Arnhem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.