Gezond op kantoor, fit naar huis

27 oktober 2016 16:16

Gezond op kantoor, fit naar huis

‘Zitten is het nieuwe roken’. Anders gezegd: Wie te veel zit, kan zijn gezondheid ernstige schade toebrengen. Dat schreeuwt onder meer om ander kantoormeubilair. Populisme of keiharde realiteit?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het gerenommeerde medisch journaal The Lancet presenteerde onlangs een onderzoek waarin staat dat inactiviteit meer doden met zich meebrengt dan roken! Een serieuze conclusie, zeker als in ogenschouw wordt genomen dat veel inactiviteit – lees: zitten – uiteraard plaatsvindt in kantoren. Wat dat betreft lijkt het er inderdaad op dat er ruimte en noodzaak is voor nieuwe vormen van kantoormeubilair. “Dat is zeker het geval”, zegt Steven Hofhuis van IVA Groep in Rotterdam. “En wie denkt dat dit allemaal nog toekomstmuziek is, slaat de plank echt mis. Een gezonde en actieve werkhouding is nu al een bekend fenomeen aan het worden. Dat heeft onder meer te maken met de ‘pr-campagne’ die professor Erik Scherder voert om de mens meer te laten bewegen, met name dus ook op de werkvloer.” Voor mensen die Scherder niet kennen: hij verwierf de afgelopen jaren landelijke bekendheid door zijn optredens bij De Wereld Draait Door en zijn colleges tijdens DWDD University over de werking van onze hersenen.

Fittere werknemers presteren beter

“Professor Scherder legt het enorme belang van meer bewegen op kantoor haarfijn uit”, aldus Hofhuis’ collega Jaap Valk. “Het verkleint het risico op onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en chronische vermoeidheid aanzienlijk. Werknemers zullen fitter zijn, alerter, gelukkiger ook. De voordelen voor de werkgever laten zich raden: meer werkplezier, beter presterende werknemers en als organisatie ben je ook nog eens competitiever naar andere bedrijven als je het belang van ergonomisch kantoormeubilair daadwerkelijk serieus neemt.”

www.fitnaarhuis.nl

Of dit geen hype is? Hofhuis: “Dat zei men ook van MVO en duurzaamheid. Vandaag de dag ben je als bedrijf echter vrijwel kansloos als je deze twee aspecten verwaarloost in de bedrijfsvoering. Wij zien onderzoeken die aantonen dat ergonomisch en actief kantoormeubilair bijdraagt aan een gezondere bedrijfsomgeving en samenleving. Veel minder uitval door zieke werknemers scheelt bedrijven en de staat miljarden. Dat is veel minder dan de investeringen die bedrijven doen om werknemers in een gezonde omgeving beter te laten presteren door optimale en actieve werkhoudingen te creëren. De investering betaalt zichzelf dus snel terug. Kijk eens op www.fitnaarhuis.nl, daar wordt het allemaal nog eens helder toegelicht.”

Showroom

Om de daad bij het woord te voegen: personeel van IVA Groep in Rotterdam werkt over een paar maanden letterlijk in een van de grootste ergonomische showrooms van de stad. Hoe ‘zit’ dat precies? Valk: “Relaties die eind 2016 ons nieuwe pand aan de Boompjes bezoeken, zullen onze werknemers zien werken op en aan de meest vooruitstrevende en innovatieve kantoorstoelen en kantoortafels die er op dit moment in de markt zijn. Het gaat zelfs zo ver dat onze werknemers fietsend kunnen werken. Zo kunnen ze op een zogeheten UP Bike en aan een UP Desk fietsend achter hun bureau hun taken uitvoeren, ook nog eens in een omgeving die het algeheel welzijn bevordert, met bijvoorbeeld bioritmische verlichting en speciale beplanting die lucht reinigt en bevochtigt.”Hofhuis vult aan: “We kunnen natuurlijk niet anders; deze producten zitten onder het label ‘IVA Office Fit’ allemaal in het portfolio van IVA Office. Het zou vreemd zijn om niet aan de markt te tonen dat je volledig achter het rendement van deze nieuwe manier van werken staat. Naast kantoormeubilair trekken we gezond leven ook in een breder perspectief. Daarom ook de verkoop van bioritmische verlichting, luchtreinigende beplanting en verwijzen we door naar specialisten op het gebied van voeding en bewegen naast het werk.”

Divisies

Voor IVA Groep is het concept IVA Office Fit weer een nieuwe tak aan de toch al omvangrijke stam die IVA rijk is. Speciaal voor de beeldvorming heeft IVA Groep zo’n twee jaar geleden daarom besloten haar strategie aan te passen. Valk: “We opereren nu met drie divisies: IVA Print & Sign, IVA Office en IVA Communicatie. Waar het om gaat is dat we bedrijven in deze disciplines volledig ontzorgen. IVA staat niet voor niets voor ‘In Voor Alles’. Dit levert tegen een eerlijke prijs heel veel gemak en tijdsbesparing voor onze relaties op. Straks met onze verhuizing naar de Boompjes zijn we helemaal klaar voor nieuwe stappen in onze reeds 30-jarige geschiedenis!”

Voor meer informatie: www.ivagroep.nl

Tekst: Fred Louter

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.