Energie!

7 maart 2017 09:23

Energie!

martin madernIn mijn werk als trainer en coach kom ik regelmatig mensen tegen die worstelen met hun energie. Nu vind ik ‘energie’ een fascinerend onderwerp. Want de aanwezigheid of de afwezigheid ervan is duidelijk voelbaar! Mensen met veel energie combineren dat meestal met optimisme, ondernemerschap etc. Een teveel aan energie leidt weer tot spanning, irritatie en frustratie. En is de energie er helemaal niet, dan voelen we ons futloos en somber. Omdat ik me zelf ook niet altijd energiek voel, ging ik me er eens nader in verdiepen. Ik vond een alleraardigst boekje van Hans van der Loo en Patrick Davidson: ‘Waar haal je de energie vandaan?’

Wetenschappelijk is vastgesteld dat onze energie wordt bepaald door onze emoties, ons denken en ons groepsgedrag. We komen in beweging wanneer we ergens emotioneel door geraakt worden, wanneer iets ons boos maakt, of juist inspireert. Wanneer we kansen zien, wanneer we iets willen creëren, iets willen nalaten.

Daarnaast kunnen we mentaal aandacht besteden aan de prikkels en gebeurtenissen om ons heen. We komen in beweging wanneer (inter)nationale politieke ontwikkelingen ons raken. Maar we krijgen ook energie wanneer we ons denken inzetten, om een concreet doel te visualiseren. Een prachtig voorbeeld van zo’n concrete visualisatie is ‘Het perfecte terrasje’ van Lebbis, dat gemakkelijk op YouTube is te vinden. Ik gebruik dat geregeld in sessies waarin ik met een managementteam mag nadenken over hun toekomstvisie. Het fragment is een mooi voorbeeld van concrete focus!

En tot slot zijn we uiteraard ook gewoon groepsdieren. We voelen ons aangetrokken tot andere mensen en we presteren samen ook meer en beter dan alleen. En ook dat geeft energie!

Waar blijft u uw energie vandaan halen? «

MARTIN MADERN

www.madernpublicbusiness.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.