Keuzes bepalen je koers!

3 april 2024 11:35

Keuzes bepalen je koers!

Onder dat motto openen we eind maart in het Nederlands Openluchtmuseum weer de deuren voor onze bezoekers. Het museum staat dit jaar in het teken van duurzaamheid. Een containerbegrip bij uitstek... Zijn mensen nog te porren voor ‘het milieu’ of zijn we collectief groen-moe?

Dagje uit(daging)

Het overgrote deel van onze bezoekers komt naar het museum voor een dagje uit. Het is fijn dat je er iets kunt leren, iets meekrijgt van de geschiedenis van ons land. Maar veel bezoekers halen hun plezier ook gewoon uit de poffertjeskraam, de tram, iets leuks voor de kids en het versgebakken broodje van de bakker. Aan ons de schone taak het thema zó neer te zetten dat het wijzende vingertje achterwege blijft en je als bezoeker zin krijgt om een steentje bij te dragen. Inspireren dus. Met laagdrempelige, haalbare uitdagingen en leuke workshops.

Op expeditie!

Dit jaar start je bezoek in ‘het expeditiecentrum’ (Infopunt). Je stippelt er zelf een route uit, kompas in de hand, en gaat op expeditie. Onderweg word je aan het denken gezet en uitgedaagd. Wat spreekt je aan? Wat ga je doen? Welke keuzes bepalen jouw koers? Speciaal voor jongere bezoekers ontwikkelden we een kijkbingo voor onderweg. Zo doet iedereen mee. Je keuzes krijg je mee voor thuis. Kleine ‘groene missies’ waarmee je een verschil maakt. Voor je omgeving. Voor elkaar en voor jezelf. Maar ook voor het goede gevoel. En, niet onbelangrijk in deze dure tijden, je portemonnee.

Hergebruik zeecontainers

Op het entreeplein lijken enkele zeecontainers te zijn ‘aangespoeld’. Uit één oude zeecontainer maakten we met in samenwerking met Collectief Soepel en Ontwerphaven, twee unieke bouwsels. In een ervan, het Infopunt, helpen we bezoekers op weg voor en na hun expeditie. In het andere maak je kennis met vijf mensen die anders omgaan met kleding dan je gewend bent. In de containers staan kleding en plastic, producten die in groten getale in containers naar Nederland worden verscheept, centraal. Andere onderdelen van het thema zijn zo gemaakt dat ze meer dan een seizoen meekunnen. Wel zo duurzaam. «

Jessy van Doorn
Nederlands Openluchtmuseum
Projectleider
Keuzes bepalen je koers! | Nederlands Openluchtmuseum

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.