‘Elke dag naar het werk is een grote stap vooruit’

8 oktober 2019 15:44

‘Elke dag naar het werk is een  grote stap vooruit’

Werken, leren en een hoop nieuwe contacten. Stefan bloeit helemaal op sinds hij een betaalde baan heeft gevonden via IPS, een succesvol arbeidsreïntegratieprogramma voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bij Kenter in Duiven - een specialist in energievoorzieningen en meetoplossingen - volgt hij een leer-werktraject, waarbij hij gedurende een jaar vier dagen werkt en 1 dag per week een opleiding (mbo niveau 2) doet.

“Ik ben ontzettend blij met de kans die ik heb gekregen”, zegt de 30-jarige Westervoorter enthousiast over zijn administratieve baan waarbij hij onder meer slimme energiemeters op afstand activeert en uitleest. Tien jaar geleden kreeg hij te maken met psychische klachten. Tot een half jaar geleden ging hij één dag per week naar een dagbestedingsactiviteit, nu gaat hij vijf dagen per week naar zijn werk of naar school. Dat is een hele nieuwe weg in zijn route naar herstel. Stefan: “Ja, het is een grote stap vooruit. Ik was er ook echt aan toe. Ik vind mijn werk leuk, heb aardige collega’s om me heen en ik zit niet meer hele dagen thuis. Dat is ook niks voor mij. Ik moet wat te doen hebben. Soms is het ook best spannend. Als ik examen moet doen voor een onderdeel van mijn opleiding bijvoorbeeld. Gelukkig krijg ik hulp als ik een beetje in de knoop kom met de tijd.”

Wilskracht

Die ondersteuning krijgt hij onder andere van zijn IPS-trajectbegeleider Niels Arends van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. In het voorjaar van 2018 startte hij met Stefan het traject op voor Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Niels: “IPS gaat uit van het idee dat iedereen die wil werken, kan werken in een reguliere baan met daarbij passende begeleiding. De motivatie en de wilskracht van de kandidaat zijn voor mij de belangrijkste ijkpunten om samen aan de slag te gaan. Stefan wilde heel graag een betaalde baan en ziet perspectief voor zichzelf.

Dan zijn er geen grenzen. IPS laat de ruimte om te ontdekken wat je wil en wat je kan.”

Samen maakten ze een werkprofiel en een CV waarin Stefan beschrijft welke werkervaring hij al heeft, wat hij zou willen en wat hem nog in de weg staat op zijn pad naar een baan. Al snel kregen ze het Step2Work-programma van Alliander in het vizier. Met dat programma geeft het netwerkbedrijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans op een baan door gedurende een jaar werkervaring op te doen en een opleiding te volgen. Werkend leren dus. Dat klonk Stefan als muziek in de oren. Hij bereidde zich tot in de puntjes voor, solliciteerde en werd aangenomen bij Kenter, een zelfstandig onderdeel van Alliander.

Een mooie opstap

Stefan: “Het is niet alleen fijn om bezig te

zijn, de structuur van de dag en discipline om naar mijn werk te gaan zijn ook belangrijk. Ik ben op een hele leuke afdeling gekomen met collega’s die mij heel normaal behandelen en die ik alles kan vragen en vertellen. Ze zijn heel behulpzaam. Daardoor ga ik met veel plezier naar mijn werk. Het is echt een mooie opstap voor een nieuwe baan als ik hier over een half jaar klaar ben.” Dat beaamt ook zijn begeleider en coach op de werkwerkvloer, Alex van Stuijvenberg, senior-medewerker op de backoffice van Kenter. “Met Step2Work helpen we mensen echt verder. Ze doen hier relevante vaardigheden en werkervaring op. En bovendien ontmoeten ze veel nieuwe mensen. Dat is het begin van een netwerk waar ze in de rest van hun carrière profijt van kunnen hebben. Bij Kenter hebben we momenteel vier medewerkers uit het Step2Work-programma. Na een jaar laten we ze weer los om plaats te maken voor nieuwe kandidaten. We hopen dan dat ze aan- sluitend een nieuwe werkplek vinden natuurlijk en daar helpen we ook bij. In de laatste weken verschuift de focus van school naar het vinden een baan.”

Inspiratiebron

Alex heeft Stefan in korte tijd zien opbloeien. “Hij kwam heel timide binnen, keek de kat uit de boom, maar ontwikkelt zich razendsnel. Ik vind dat mooi om te zien. Hij is mondiger geworden en inmiddels heel proactief. Mede daardoor is hij snel opgenomen in ons team.” Ook Niels is onder de indruk van de omschakeling die Stefan heeft gemaakt en ziet zijn toekomst zonnig in. “Werkervaring en een diploma zijn een prachtig resultaat straks. Ik zie nu al regelmatig vacatures die heel geschikt voor hem zouden zijn. Ik gun het hem van harte dat alles wat hij nu leert straks een mooi vervolg krijgt. Voor mij is Stefan in elk geval een mooi voorbeeld en ik denk een inspiratiebron voor toekomstige IPS-kandidaten.” «

Heeft u ook een leer-werkplaats beschikbaar in uw bedrijf?

Neem dan contact op met: RIBW Arnhem & Veluwe

Vallei Velperweg 11

6824 BC Arnhem

Telefoon 026 - 442 42 36

E-mail info@ribwavv.nl

www.ribwavv.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.