De wind in de rug voor onze jongeren

13 december 2023 11:07

De wind in de rug voor  onze jongeren

Hoe begon u ooit aan uw eerste baan? Bleef u hangen na een afstudeerstage? Kwam u ergens via-via terecht? Solliciteerde u voor die ene droombaan waar u uiteindelijk de kans kreeg? Of misschien keek u het ondernemen al jong af en sloeg u die eerste baan over.

Hoe dan ook: iedereen verdient het om ambities en dromen waar te maken. En zo’n eerste baan kan daarin het grote verschil maken. Want niet iedereen in onze stad krijgt hiervoor dezelfde kansen. Bijvoorbeeld wanneer je opgroeit in een wereld waar een baan niet vanzelfsprekend is. Of waarin leven meer óverleven is, waardoor het snelle geld op iedere straathoek lonkt. Misschien ben je thuis wel zo hard nodig dat een baan nog wel even op zich kan laten wachten. Of weet je gewoon niet zo goed wat je wilt omdat je nooit de tijd en ruimte hebt gehad om dat te ontdekken.

In Arnhem werken we hard voor gelijke kansen voor al onze jongeren. Zo sturen we ze bijvoorbeeld niet weg om eerst vier weken op zoek te gaan naar werk of een opleiding wanneer ze bijstand aanvragen, zoals de Participatiewet eigenlijk van ons vraagt. In plaats daarvan helpen we ze vanaf dag één met hun zoektocht. Zo voorkomen we dat jongeren úit beeld en ín de schulden raken.

De volgende stap is een plek waar deze jongeren aan de slag kunnen. Want om onze jongeren te helpen met die zoektocht zijn er ook werkgevers nodig die hen die kansen geven. Dat hoeft niet meteen in de vorm van een fulltime baan te zijn, een stage of een leer-werktraject kan ook al het verschil maken. Als je maar een plek kan bieden waar een jongere het vertrouwen krijgt om zich te ontwikkelen.

Als ondernemer krijg je daar veel voor terug. Want jongeren geven een frisse blik. En omdat ze nog aan het ontdekken zijn wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, kunnen ze vaak nog alle kanten op. Een mooi voorbeeld in Arnhem is servicepunt The Point in Kronenburg en Presikhaaf, een samenwerking tussen vastgoedonderneming Wereldhave, jongerenorganisaties AM-support en Presikhaaf University en ROC Rijn IJssel. Hier kunnen wijkbewoners bijvoorbeeld terecht met vragen, pakketjes, pasfoto’s en om hun rijbewijs te verlengen. Bij het servicepunt maken jongeren de dienst uit. En dat gaat al bijna twee jaar hartstikke goed. Mensen stappen met een glimlach naar buiten. En de jongeren die er werken bouwen genoeg zelfvertrouwen en eigenwaarde op om hun weg in het leven verder te vervolgen.

Wees de wind in de rug voor onze jongeren. Want investeren in onze jongeren, is investeren in onze toekomst. «

Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid Arnhem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.