De veiligheid op de werkvloer waarborgen; zo doe je dat

21 augustus 2020 09:36

De veiligheid op de werkvloer waarborgen; zo doe je dat

Veiligheid op de werkvloer waarborgen: het blijft een belangrijk topic. Werk maakt een groot deel uit van het leven en we brengen hier veel tijd door. Veiligheid is van belang op diverse vlakken, van hygiëne tot een vertrouwde omgang met collega’s tot de fysieke veiligheid van het gebouw waar de juiste voorzieningen aanwezig zijn. Helaas is veiligheid op de werkvloer niet binnen iedere organisatie vanzelfsprekend. In extreme gevallen kan de Arbo zelfs boetes opleggen aan bedrijven die hier te weinig oog voor hebben. Met deze tips kun je de veiligheid op de werkvloer waarborgen.

Veilig gedrag

Veilig gedrag staat op de eerste plek, want veel bedrijven zijn het personeel. Jij kunt wel allerlei protocollen opstellen, maar als je medewerkers zich hier niet aan houden, is er geen sprake van veilig gedrag. Voor het opstellen van een protocol ga je eerst na hoe het op dit moment met de veiligheid op de werkvloer gesteld is. Voldoet jouw bedrijf aan de wettelijke eisen voor veiligheid? Zijn er bijvoorbeeld voldoende bhv’ers en AED’s aanwezig?

Juiste werkomstandigheden

De juiste werkomstandigheden bestaan in eerste instantie uit ergonomisch verantwoord kantoormeubilair dat is afgestemd op het werk en de persoon die hier gebruik van maakt. Alle apparatuur op de werkplek moet voldoen aan veiligheids- en gezondheidsnormen. Ook dient de werkplek te voldoen aan de minimale afmetingen zodat een werknemer genoeg ruimte heeft om de werkzaamheden efficiënt uit te kunnen voeren.

Nu mensen steeds meer thuiswerken moet er ook voor thuis aandacht besteed worden aan een ergonomische werkplek. Veel mensen beschikken nog niet over een goed ingerichte thuiswerkplek, wat een negatieve impact kan hebben op zowel de productiviteit als het lichaam. Zo zorg je ook thuis voor een gezonde werkplek.

Juiste werkkleding

De juiste werkkleding beschermt medewerkers tijdens hun werkzaamheden. Denk aan veiligheidshesjes, helmen en stevige werkschoenen. Ook is het van belang dat de werkkleding regelmatig gecheckt wordt en indien nodig om tijd wordt vervangen. Voor bezoekers op de werkvloer kun je een aantal extra setjes met veilige werkkleding aanschaffen.

Brandveiligheid

Als gebruiker van een gebouw moet je voldoen aan de wetgeving en normen op het gebied van brandveiligheid. Je wilt dat iedereen snel in veiligheid is in het geval van brand en de schade beperkt blijft. Zorg dus voor duidelijke en vrije vluchtroutes, voldoende rookmelders en brandblussers en brandvrije archiefkasten en kluizen om je belangrijke bedrijfsdocumenten te allen tijden te beschermen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.