Beter ondernemen door een goede nachtrust

19 maart 2024 09:50

Beter ondernemen door een goede nachtrust

Als ondernemer ben je de hele dag in touw. Zo zit je in de auto naar een volgende afspraak, ben je met cijfers en spreadsheets bezig die je aandacht vragen en ben je bezig met het oplossen van allerlei vraagstukken die bij het ondernemen komen kijken. Je maakt al snel lange dagen en eenmaal thuis wil je uiteraard nog even zitten voordat je gaat slapen. Misschien stond er wel een familieavond op de planning of ga je nog even bij vrienden langs. Helaas loopt de wekker de volgende dag alweer vroeg af en begint de hele film opnieuw. Ondernemen is vermoeiend, ook wanneer het heel goed gaat. Een goede nachtrust is daarom van onschatbare waarde.

Het belang van slaap

Het belang van een goede nachtrust wordt vaak onderschat of een beetje weggestopt. We willen immers allemaal zoveel. We weten dat een dag slechts 24 uur telt en dat je slaap nodig hebt. Maar naast werk wil je genieten van het leven. Slapen is heel belangrijk om het lichaam te herstellen, de hersenen alle indrukken van de vorige dag te laten opslaan en verwerken en om spieren en gewrichten tot rust te brengen. Een goede nachtrust met een slaap van goede kwaliteit is daarnaast heel belangrijk voor je gezondheid. Te weinig slaap of een kwaliteitsloze nachtrust kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen op korte en lange termijn. Op korte termijn kan het leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, verminderde concentratie en verminderde productiviteit. En dat kan weer de prestaties in het bedrijfsleven beïnvloeden. Op lange termijn kan chronisch slaaptekort of slechte slaapkwaliteit leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartaandoeningen en depressie.

Nachtrust van kwaliteit

Je hoeft niet altijd acht uur te slapen om een kwalitatief goede nachtrust te hebben. De een heeft genoeg aan zes uur, de ander heeft tien uur nodig. Dit is dus heel persoonlijk. Voor een goede kwalitatieve slaap is het vooral belangrijk dat je vier of vijf keer de slaapcyclus doorloopt. De slaapcyclus bestaat uit verschillende fasen; de lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap, ook bekend als droomslaap. Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam en in de REM-slaap wordt allerlei informatie verwerkt. Een aantal keer diep slapen zorgt dat je goed geslapen hebt.

Het begint bij het bed

Hoewel je overal wel in slaap kan vallen, is voor het herstel van lichaam en geest een goed bed wel heel belangrijk. Investeer dus in een goed bed en een goed matras die het lichaam optimaal ondersteunt. Een boxspring is een populaire keuze vanwege de comfortabele vering en goede ondersteuning voor het lichaam. En als je voor een opbergboxspring kiest, dan heb je er zelfs meteen bergruimte bij voor winter en zomer beddengoed. Een opgeruimde slaapkamer helpt namelijk heel goed om tot rust te komen. Door te kiezen voor een kwalitatief goed bed hoef je je geen zorgen te maken over slaapproblemen en kun je je focussen op het ondernemen. Verder is het goed om minstens een half uur voor het slapen gaan televisie en andere (beeld)schermen uit te zetten en weg te leggen. Lees gerust nog even een boek, spreek de dag door of doe meditatie oefeningen om de slaap te bevorderen.

Stress en slaap

Goede slaap helpt je gezond blijven tijdens je drukke leven. Dat geldt tevens voor je mentale gezondheid. Stress heeft zo zijn uitwerking op hoe je slaapt. Veel ondernemers ervaren een hoge mate van stress vanwege de drukke en veeleisende aard van hun werk. Deze stress kan leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid en rusteloosheid, wat op zijn beurt weer kan leiden tot verminderde prestaties overdag. Een comfortabel bed en een goede slaapomgeving kunnen helpen om stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Zo kun jij de volgende dag weer fris aan.

Carrièrevoordelen van een goede nachtrust

Zitten er carrièrevoordelen aan een goede nachtrust? Jazeker. Want door goed uitgerust te zijn, kun je beter omgaan met uitdagende situaties, helderder denken, betere beslissingen nemen en effectiever communiceren. Daarnaast verhoogt voldoende slaap je energieniveau, waardoor je productiever en creatiever kunt zijn. Dit alles draagt bij aan een succesvolle en gezonde onderneming.

Investeer in een goed bed en jezelf

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en succesvol leven, vooral voor ondernemers. Door te investeren in een kwalitatief goed bed en matras, stress te verminderen en een gezonde slaaproutine te volgen, kun je het beste uit jezelf halen en beter ondernemen. Investeer dus in een goed bed en in jezelf. Hoef je daar in ieder geval niet van wakker te liggen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.