Buurtparticipatie versterkt de leefbaarheid in woonwijken

28 januari 2022 11:16

Buurtparticipatie versterkt de leefbaarheid in woonwijken

Door buurtbewoners te betrekken bij de keuzes die gemaakt worden in een wijk, voelen zij zich meer verbonden met de buurt. Hierdoor vindt er minder snel doorstroming in een buurt plaats. Dat blijkt uit het onderzoek van de Rijksoverheid dat werd gepubliceerd in het rapport ‘Buurtparticipatie en leefbaarheid’. In dit onderzoek werd de samenhang tussen leefbaarheid en buurtparticipatie onderzocht.

Buurtparticipatie heeft daarmee een positieve invloed op de ontwikkeling van de leefbaarheid in een buurt of wijk. Maar wat is buurtparticipatie precies? Het houdt in dat buurtbewoners betrokken worden bij belangrijke beslissingen die gemaakt worden in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan de realisatie van een nieuwe speeltuin. Daarbij is het belangrijk om de buurtbewoners in dit proces te betrekken omdat zij weten waar behoefte aan is. Zij zijn tenslotte de eindgebruikers. Zowel de ouders als de kinderen spelen hierbij een belangrijke rol.

Inspelen op wensen van bewoners

Door samen met kinderen, jongeren en volwassenen in de wijk na te denken over het ontwerp, creëer je een sport- of speelplek waar behoefte aan is. Een (ontmoetings)plek die daadwerkelijk gebruikt zal worden. Dat draagt bij aan de sociale cohesie in de buurt. Kinderen, ouders en andere doelgroepen komen met elkaar in contact en hun sociale netwerk groeit.

Ontdek leeftijdscategorieën in een wijk

Iedere doelgroep heeft andere wensen. Zo willen ouders van peuters en kleuters het liefst een speeltuin met een glijbaan of wipwap. Wat grotere kinderen willen klimmen en schommelen en de tieners en pubers willen voetballen of skateboarden. Daar kan perfect op ingespeeld worden door verschillende speelplekken te ontwerpen in de beschikbare buitenruimte. Door middel van buurtparticipatie krijgt een gemeente inzicht in de wensen van de verschillende leeftijdscategorieën die aanwezig zijn in een buurt.

Een schone buurt

Ook is uit onderzoek gebleken dat buurtbewoners speelplekken beter onderhouden als zij zelf betrokken zijn geweest bij de realisatie van de speeltuin. Buurtparticipatie zorgt er daarmee ook voor dat een buurt schoon, veilig en leefbaar blijft.

Het proces

Een sport- of speeltoestellen leverancier die buurtparticipatie toepast is IJslander. Zodra een gemeente een speelplek heeft gekozen, plaatst de speeltoestellen ontwikkelaar de speelplek op een website. De buurt wordt geïnformeerd en zij kunnen op de website zelf de speelplek inrichten. Dit zorgt voor optimaal gebruik van de uiteindelijke buitenruimte.

Leefbaarheid verbeteren?

Wil je de leefbaarheid in jouw gemeente verbeteren? Maak dan vooral gebruik van buurtparticipatie. Mensen krijgen de kans hun wensen en behoeften te delen. Door hierop in te spelen voelen zij zich gehoord en verbonden met de wijk. Er komen voorzieningen in de wijk waar vraag naar is. Ze gaan minder snel verhuizen en ervaren de buurt als socialer en veiliger. Meer weten? Ga dan naar de website van IJslander.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.