Autoverzekering voor zzp’ers

23 april 2024 18:50

Autoverzekering voor zzp’ers

Als zzp’er heb je de keuze tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering. Begin 2022 waren er ongeveer 1 miljoen personenauto’s met een zakelijke autoverzekering. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Of een zakelijke of privé autoverzekering het beste bij je past, hangt af van een aantal factoren. In dit artikel geven we je wat tips, zodat jij een autoverzekering kiest die het beste past bij jouw situatie.

Zakelijk of privé autoverzekering voor zzp’ers?

Het eerste wat je moet weten, is of je grotendeels rijdt voor zakelijke doeleinden of voor privé. Als je je auto alleen gebruikt om naar werk te rijden, dan is het vaak voordeliger om een particuliere autoverzekering af te sluiten. Gebruik je de auto ook voor zakelijke doeleinden zoals goederenvervoer, koerierdiensten etc.? Dan ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Deze kost vaak meer dan een privé autoverzekering, omdat je meer kilometers aflegt. Toch kan een zakelijke autoverzekering voordeliger zijn op het totale kostenplaatje. Met een zakelijke autoverzekering profiteer je namelijk van een paar voordelen:

  • De kosten van de aankoop, afschrijving en andere autokosten, zoals verzekering, brandstof, parkeerkosten, reparaties en onderhoud, mag je fiscaal aftrekken.
  • De BTW over de aankoop van je auto kan je terugvragen aan de belastingdienst.
  • Het aantal kilometers dat je voor zowel zakelijk als privé rijdt is vaak onbeperkt.

Bespaartips privé autoverzekering zzp’er

Wil je toch een particuliere autoverzekering afsluiten? Dan zijn hier enkele tips om de goedkoopste autoverzekering te vinden die het beste bij je past.

  • Vergelijk autoverzekeringen: De premies tussen autoverzekeraars onderling verschillen sterk van elkaar. Door je autoverzekering te vergelijken weet je precies welke verzekeraar de laagste premie biedt. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat je gemiddeld 237 euro per jaar kunt besparen door je autoverzekering te vergelijken.
  • Keuze auto: Sommige auto's zijn goedkoper om te verzekeren dan andere. Kies voor een relatief goedkopere auto als je de premie zo laag mogelijk wilt houden. Je betaalt minder premie voor auto’s met een lage dagwaarde en voor auto’s die licht en klein zijn.
  • Check de premie vóór aankoop: Heb je een leuke auto op het oog? Zorg er dan altijd voor dat je eerst kijkt hoe hoog de premie van je autoverzekering wordt. Zo weet je zeker dat je autoverzekering nog betaalbaar blijft.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.