Bedrijfsuitbreiding

23 oktober 2017 16:17

Bedrijfsuitbreiding

De Nederlandse economie draait weer op volle toeren. Het producentenvertrouwen lag in september 2017 op het hoogste niveau sinds 9,5 jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ondernemers zijn ook positief gestemd over de verwachte bedrijvigheid in de komende maanden.

producentenvertrouwenDoor de groei neemt de behoefte aan bedrijfsuitbreidingen toe. Daarvoor is extra ruimte nodig. Logisch gevolg is dat de druk op bedrijventerreinen toeneemt. Maar niet alleen de bedrijvigheid 
leidt tot toenemende ruimtevraag. Tot 2040 zouden er in de regio rond Amsterdam nog zo’n 300.000 nieuwe woningen gebouwd kunnen gaan worden, zo blijkt uit recente cijfers van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), een samenwerkingsverband tussen 32 gemeenten in de regio rond Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland. En daarvoor is véél grond nodig.

Als van een gemiddelde nieuwbouwwoning wordt uitgegaan is daarvoor omgerekend zo’n 51 miljoen vierkante meter grond nodig, ofwel meer dan 10.000 voetbalvelden.
Schiphol studeert op een extra terminal en een zesde start- en landingsbaan, wil de Provincie Noord-Holland voor meer dan 20 miljoen euro aan nieuwe infrastructuur realiseren en voor de realisatie van de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen is bovendien ruimte nodig voor zonnepanelen en windmolens.

De toenemende vraag naar ruimte maakt dat planners bij overheden en projectontwikkelaars de mogelijkheden onderzoeken om bestaande, soms verouderde bedrijfsterreinen anders te gaan benutten. Dat biedt zowel kansen als bedreigingen voor ondernemers.

Enerzijds kunnen komende wijzigingen in bestemmingsplannen ondernemers beperken in hun groeimogelijkheden; anderzijds kan slim opereren gunstige voorwaarden met zich mee brengen voor hervestiging op een andere locatie.

Het is vooral zaak ontwikkelingen goed in de gaten te houden en vooraf gedegen advies in te winnen omtrent groeiplannen. Op deze manier zal het mkb optimaal kunnen profiteren van de dynamiek op de markt.

Guido Schipper


GJ Legal Advocaten

E-mail gschipper@gjlegal.nl

www.gjlegal.nl


terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.