Een verzuimverzekering afsluiten: is dit verplicht voor ondernemers?

17 april 2024 09:30

Een verzuimverzekering afsluiten: is dit verplicht voor ondernemers?

Het kan zomaar gebeuren dat je werknemer een tijd niet aan de slag kan, bijvoorbeeld door een burn-out, longcovid of een gebroken arm. In zo’n geval ben je als werkgever verplicht om (een deel van) het salaris van de werknemer door te betalen, wat flink in de papieren kan lopen. Wij vertellen je hoe dit precies zit, hoe een verzuimverzekering jou als werkgever kan helpen en of het afsluiten hiervan verplicht is of niet.

Oorzaken van verzuim

Een werknemer kan van alles overkomen waardoor hij of zij (tijdelijk) niet kan werken. Een burn-out is op dit moment de meest voorkomende oorzaak van langdurig uitval onder werknemers. Dit ontstaat vaak door bijvoorbeeld een verstoorde werk/privé balans, hoge werkdruk, financiële zorgen door oplopende kosten of stress door mantelzorg voor naasten. Maar ook lichamelijke ziektes kunnen ervoor zorgen dat werknemers voor lange tijd niet kunnen werken.

Verplichtingen voor werkgevers

Als je werknemer zich ziek meldt, heb je als werkgever meerdere verplichtingen. Door het stappenplan van UWV door te lopen, weet je precies wat je allemaal moet regelen.

Zo ben je als werkgever verplicht om 2 jaar minimaal 70% van het loon door te betalen, voor zover het loon niet meer is dan het maximum dagloon. Het maximum dagloon wordt ieder half jaar door de overheid bepaald: dit is een grensbedrag voor de berekening van bepaalde wettelijke uitkeringen voor (oud-)werknemers.

Het kan ook zijn dat je een groter deel van het loon door moet betalen, bijvoorbeeld wanneer dit in de cao of arbeidsovereenkomst is bepaald. Soms kan de loondoorbetaling zelfs 100% zijn. Ook als je werknemer het minimumloon verdient, dien je het eerste jaar hem of haar volledig door te betalen, aangezien de loondoorbetaling in die periode niet lager mag zijn dan 100% van het minimumloon.

Naast doorbetaling van het loon heb je als werkgever nog andere verplichtingen. Zo moet je bijdragen aan de re-integratie van de werknemer. Lever je volgens UWV onvoldoende inspanning? Dan kunnen zij jou verplichten nog langer loon door te betalen.

Verzuimverzekering voor ondernemers

Met een verzuimverzekering ben je verzekerd voor de loondoorbetaling bij een zieke werknemer. Je hoeft dan zelf niet diep in de buidel te tasten wanneer een werknemer langdurig ziek is. Je kan ook je bedrijf verzekeren tegen de kosten voor re-integratie, verzuimbegeleiding en behandelingen vanuit de arbodienst. Ook kan je werknemer extra begeleiding krijgen, denk aan ondersteuning bij het re-integratieplan.

Is een verzuimverzekering verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een verzuimverzekering af te sluiten. Maar het kan wel verstandig zijn om je als ondernemer te oriënteren of deze verzekering iets voor jou is. Zeker als je niet genoeg geldreserves hebt om (langdurig) een zieke werknemer te betalen, kan een verzuimverzekering een uitkomst bieden. Langdurig ziekteverzuim kan namelijk stevige financiële impact hebben op je bedrijf.

De kosten bij (langdurig) verzuim kunnen flink oplopen: naast het loon van de zieke werknemer betaal je ook de kosten voor arbodienstverlening, productieverlies en eventueel vervangend personeel.

Niet alleen kost het vinden en inwerken van vervangend personeel geld, ook ben je er waarschijnlijk veel tijd aan kwijt: het vinden van vervangend personeel kan nog best een uitdaging zijn vanwege personeelskrapte. Regel dus zo snel mogelijk een vervanger wanneer het duidelijk is dat je werknemer voor lange tijd uit de running zal zijn.

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Het is verstandig om goed te onderzoeken welke verzekering(en) passen bij jouw onderneming. Ook andere zakelijke verzekeringen, zoals de rechtsbijstandverzekering zakelijk of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, kunnen handig zijn om onvoorziene kosten te dekken. Door goed verzekerd te zijn is het risico op grote financiële schade een stuk kleiner en kun je met een gerust hart ondernemen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.