Bedrijfsbeveiliging moet beter!

11 oktober 2017 15:30

Bedrijfsbeveiliging moet beter!

Begonnen op een zolderkamer in het ouderlijk huis, groeide Eye Watch Security Group in 12 jaar tijd uit tot een gedegen speler op de landelijke beveiligingsmarkt. Een gesprek met directeur Dave van de Laar over keuzes, uitdagingen en innovatie.

Jarenlang was het Venrayse beveiligingsbedrijf van Dave van de Laar (36) een relatief kleine speler op de lokale beveiligingsmarkt. Nadat enkele grote internationale logistieke en high-value dienstverleners klant werden is van een lokale speler geen sprake meer. Integendeel, met ruim 200 medewerkers in dienst verdeeld over diverse vaste posten, is Eye Watch Security Group een landelijke specialist geworden op het gebied van beveiliging van ‘Food-, Non Food- en Supply Chain Logistics’.

bedrijfsbeveiligingZijn bedrijf startte van de Laar in 2005 letterlijk op een zolderkamertje. Gewapend met een pc en telefoon begon de jonge ondernemer aan zijn avontuur. In iedere potentiële lead stak hij urenlange acquisitie en iedere binnengehaalde klant voelde als de grootste overwinning. Het eerste personeel had zijn sollicitatiegesprekken aan de keukentafel en de uniformen werden beheerd door moeder Margo. “Het was een spannende tijd”, aldus Dave van de Laar, “ik was net gestopt als beveiligingsmedewerker omdat bedrijfsbeveiliging in mijn ogen beter kon”. Die ambitie was toen slechts de drijfveer, tegenwoordig is die ambitie leading geworden in de bedrijfsvoering. Of het nu gaat om het optimaliseren van de mobiele surveillance dienstverlening of het implementeren van nieuwe werkinstructies voor een object: het verbeteren van de bedrijfsbeveiliging staat centraal.

Moeilijke keuzes

Dat Eye Watch Security Group daar ver in gaat, blijkt uit het feit dat niet geschroomd wordt om drastische beslissingen te nemen. Zoals onlangs in het project ‘Veilig Venlo’, een samenwerkingsproject tussen enkele collega beveiligingsbedrijven die de beveiliging van de industriegebieden rondom Venlo zou moeten optimaliseren. Van de Laar: “Na jarenlang gepraat over de invulling van dit project, waarbij de administratieve kant vaker gespreksonderwerp was dan de kwalitatieve invulling, hebben wij het aangedurfd om uit dit prestigieuze project te stappen. Voornaamste reden was dat wij vonden dat het voorgestelde kwaliteitsniveau voor onze reeds bestaande Venlose klanten niet hoog genoeg was. Daarbij hadden we sterk het gevoel dat de commercieel gepresenteerde doelen in deze constructie nooit gehaald konden worden. En dat was voor ons onacceptabel”.

Behoorlijke uitdagingen

Het zijn dergelijke keuzes die de groei van Eye Watch Security Group de afgelopen 12 jaar hebben gevormd. Waar het bedrijf voorheen een allround beveiligingsbedrijf wilde zijn, wordt de laatste jaren steeds meer de nadruk gelegd op de sectoren high-value dienstverlening en logistiek. Niet gek natuurlijk, aangezien de regio Venlo/Venray al jaren bekend staat als groeiende logistieke hotspot. De samenwerking met deze, vaak internationale, bedrijven is ook één van de redenen dat het bedrijf momenteel landelijk opereert. “Geworven klanten uit deze regio opende nieuwe vestigingen elders in het land en wilde dan dat wij ook dáár de beveiliging gingen verzorgen” aldus Dave van de Laar, “dat is natuurlijk een bevestiging van onze kwaliteiten en een enorm compliment, maar een dergelijk verzoek stelde ons wel voor een behoorlijke uitdaging. Immers, het werven van kwalitatief goed personeel is al een opgave in de eigen regio, laat staan in een regio waar je nog relatief onbekend bent”. Een positief gevolg van dergelijke uitbreidingen was wel dat andere logistieke spelers op de markt bekend raakten met Eye Watch Security Group. Een sneeuwbaleffectief dus. Uiteindelijk werd in 2015 de bewuste keuze gemaakt om ‘high-value dienstverlening en logistiek’ tot één van de belangrijkste speerpunten te maken. De daarbij behorende organisatorische aanpassingen waren een noodzakelijk gevolg. Van de Laar: “er wordt nu meer dan ooit tevoren geïnvesteerd in branchespecifieke trainingen voor onze beveiligers en er zijn op kantoor vakspecialisten aangetrokken die middels coaching en productontwikkeling ons kwaliteitsniveau op peil houden en daarnaast de trends in de markt scherp in de gaten houden”.

Innovaties

Alle groei ten spijt is de bevlogen ondernemer nóg steeds van mening dat de beveiliging van bedrijven beter kan. En moet! Daarom is het bedrijf momenteel bezig met de ontwikkeling van een eigen intelligent observatiesysteem. Het systeem kan zowel een aanvulling vormen op de bestaande diensten van de beveiligers, maar kan ook als stand-alone systeem ingezet worden voor de beveiliging van bijvoorbeeld events, bouwterreinen of industrieterreinen. Van de Laar wil er nog niet te veel over kwijt maar geeft wel aan dat er begin 2018 enkele pilots gaan lopen met buitenlandse partijen. “Innovatie is voor mij een andere belangrijke pijler. Met de juiste intelligente techniek is er zóveel mogelijk en dat fascineert mij”, vult de ondernemer aan, “zeker in deze tijd van verregaande digitalisering en internet zijn de mogelijkheden misschien wel onbegrensd. We moeten alleen tijdig de juiste kansen zien te benutten”.

De groei van Eye Watch Security Group is er een van hobbels, overwinningen, kansen en tegenslagen. De ingeslepen van ambitie van van de Laar was destijds, en is nu nog steeds, de motor van zijn bedrijf. “Ik ben geen zwaar opgeleide business strateeg, maar gewoon een man uit de praktijk. Ik ken alle ins en outs van de beveiliging en geloof heilig in de zaken die ik met mijn bedrijf nastreef. Soms leidt mijn doorzettersmentaliteit tot frustratie omdat ik af en toe van de mensen om mij heen verwacht dat zij dezelfde kennis, drive en ambities hebben. Maar juist dat bouwen aan een solide team vind ik wel belangrijk en gaat de verdere groei van Eye Watch Security Group alleen maar ten goede komen. Ook dat is veranderd: vroeger moest ik alles alleen doen, nu doen we het samen!”

Op de vraag of álles dan veranderd is, antwoordt van de Laar lachend: “Nee hoor, de uniformen van onze beveiligers worden nog altijd beheerd door moeder Margo”. «

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.