Automatiseren? Deze boosdoener veroorzaakt stilstand

24 mei 2022 12:30

Automatiseren? Deze boosdoener veroorzaakt stilstand

Je processen automatiseren heeft veel voordelen. Aan de andere kant zorgen machines die stilstaan voor grote, kostbare problemen. Juist en tijdig onderhoud helpen dit te beperken. Maar er is nog iets wat je kan doen, waar je nog niet aan hebt gedacht.

De voordelen van automatiseren zijn groot en overduidelijk. Zo versterk je je concurrentiepositie door efficiënter en goedkoper te werken. Machines maken namelijk geen fouten, zoals mensen dat wel doen. Ook werken ze een stuk sneller dan medewerkers van vlees en bloed. Zo gaan je productiviteit en nauwkeurigheid omhoog, terwijl je kosten over de lange termijn dalen. Bovendien zijn machines in tegenstelling tot medewerkers nooit ziek en kunnen ze dag en nacht doorwerken.

Maar wacht, is dat wel zo? Want ook machines zijn kwetsbaar en kunnen uitvallen. Bovendien geldt: hoe meer je geautomatiseerd hebt, hoe groter de kans op stilstand. Net als mensen hebben je machines en apparatuur goede zorg en aandacht nodig om ze draaiende te houden. Want een zieke medewerker kost geld, maar een machine die stilstaat is nog veel duurder. 

Je grote vijand

Door je machines op tijd en goed te onderhouden kun je stilstand deels beperken. Maar er is een belangrijke boosdoener die roet in het eten kan gooien. En dat is stof. Kleine stofdeeltjes in de lucht dwarrelen neer op je apparatuur. Niet alleen op de oppervlakken, maar ook in je machine, waar het moeilijk schoonmaken is. Mechanische complicaties en problemen met o.a. sensoren en batterijen zijn dan ook een kwestie van tijd. Machines in een stoffige omgeving hebben meer onderhoud nodig en staan vaker stil door storingen. Een flinke kostenpost. Ook op de lange termijn is stof een kostbaar probleem, want slecht onderhouden machines hebben een kortere levensduur.

Stilstand beperken én geld besparen

Dat stof je grote vijand is in een geautomatiseerde omgeving, moge duidelijk zijn. De vraag is dan: hoe ga je dat stof het meest efficiënt te lijf? Luchtzuivering is het antwoord. Met luchtzuiveringssystemen zoals die van Zehnder Clean Air Solutions, vang je het stof uit de lucht op voordat het zich afzet in en op je machines. Zo bespaar je tot wel 30% aan onderhouds- en reparatiekosten. Om nog maar te zwijgen over de besparing die je realiseert doordat je machines non-stop voor je aan het werk zijn.

Zuivere lucht heeft nog meer voordelen

De kostenbesparing die zuivere lucht je oplevert door onderhoud, reparaties en stilstand te beperken is een goede reden om vandaag nog te starten. Maar er zijn meer redenen waarom luchtzuivering bovenaan op je prioriteitenlijst zou moeten staan. Zo bespaar je met zuivere lucht namelijk in één klap op deze vijf operationele kosten. Daarnaast behoren een versterkte reputatie door nettere producten en gezondere en tevredenere medewerkers tot de voordelen van zuivere lucht.

Ook de snelgroeiende online supermarkt Picnic beschermt zijn mechanische installaties en medewerkers tegen (fijn)stof. In het onlangs geopende, volledig geautomatiseerde distributiecentrum in Utrecht maakt Picnic gebruik van 20 luchtreinigers van Zehnder Clean Air Solutions. Op deze manier kan Picnic onbezorgd haar klanten bedienen.

Benieuwd naar wat zuivere lucht jouw bedrijf oplevert? Plan een vrijblijvend gesprek met één van Zehnder’s luchtzuiveringsspecialisten voor persoonlijk advies.

Foto bron: Zehnder Group International AG, Gränichen

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.