Arbeidsrecht – wat gaat 2022 ons brengen?

14 december 2021 13:27

Arbeidsrecht – wat gaat 2022 ons brengen?

Met de oplopende besmettingen neemt ook de discussie over de impact van de coronamaatregelen en de gevolgen voor de werkvloer weer toe. Moeten we thuiswerken? Mogen niet-gevaccineerde medewerkers nog wel op de werkplek worden toegelaten? Wat betekent het als ze niet mogen komen? Houden ze dan recht op loon? En wat betekent het voor de zorgplicht van de werkgever als medewerkers al zo lang thuiswerken? Allemaal vragen die voortdurend de revue passeren en waar wij ook graag met u over in gesprek gaan. Voor nu willen we echter (vooral) een doorkijkje bieden naar 2022. Want wat corona ook gaat doen, één ding weten we zeker: het arbeidsrecht blijft in beweging.

Illustratief is het voorstel Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden dat op 11 november jl. is ingediend bij de Tweede Kamer. Op het moment dat de wet in werking treedt, wijzigt er het nodige ten aanzien van (de kosten van) scholing, mogen nevenwerkzaamheden enkel nog verboden worden als sprake is van een rechtvaardigingsgrond en wordt de verplichting om werknemers bij aanvang te informeren over details van hun arbeidsovereenkomst uitgebreid. Er geldt geen overgangsrecht voor deze wijzigingen. Op 1 augustus 2022 hebben we daarom direct met de nieuwe wet te maken. Nu lijkt 1 augustus natuurlijk nog best ver weg. Toch is het raadzaam om nu al na te denken over het opstellen van beleid ten aanzien van werk- en rusttijden, opleidingen en procedures bij ontslag. Ook is het raadzaam kritisch te kijken naar de formulering van nevenwerkzaamheden- en studiekostenbedingen. Het is zomer voor je het weet.

Minder vernieuwend maar nog altijd relevant in 2022 is mediation. Waar mediation een aantal jaar geleden nog iets ‘incidenteels’ leek, iets waar je evengoed aan voorbij kon gaan, zien we dat het een steeds belangrijkere plek inneemt in het arbeidsrecht. Soms omdat het als een ‘moetje’ wordt gezien, maar vaak ook omdat de meerwaarde van mediation wordt onderkend. Mediation kan immers deuren openen die buiten de sfeer van vertrouwelijkheid gesloten blijven.

Wij wensen alle ondernemers juist in deze bewogen tijd mooie feestdagen en een goed en succesvol 2022 in alle gezondheid.

Evius Arbeidsrecht Advocaten

Imke Staps - Geenen
​Advocaat en mediator

Eva van Otterloo
Advocaat

Fotografie: Dennis Vloedmans

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.