6 tips voor meer hygiëne op kantoor

13 november 2017 16:24

6 tips voor meer hygiëne op kantoor

Werknemers brengen wekelijks veel tijd door op kantoor. Gemiddeld is dit ongeveer acht uur per dag. Het is dan ook belangrijk dat het hier hygiënisch is. Uit Brits onderzoek blijkt dat een toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën bevat dan een wc-bril.

Ook blijkt dat een werkplek op kantoor aanzienlijk onhygiënischer is dan veel medewerkers denken. Experts op het gebied van hygiëne hebben veel monsters genomen van duizenden werkplekken op kantoren. Hierbij betreft het de werkplekken in verschillende sectoren. Het grootste gedeelte van de telefoons, kranen, toetsenborden, koelkastdeuren en koffieautomaten bevatten veel bacteriën, waardoor ze onhygiënisch genoemd kunnen worden.

Een hygiënische werkplek heeft een positieve invloed op productiviteit van werknemers

De productiviteit wordt verbeterd door een schone werkplek en hygiënisch kantoor. Het leidt namelijk tot een lager ziekteverzuim en het verbetert de werksfeer op het kantoor. Er zijn uiteraard verschillende mogelijkheden die de hygiëne op het kantoor verbeteren. Hierbij zijn een aantal tips die hieraan bijdragen.

Altijd goed de handen wassen

Uit onderzoek komt naar voren dat 1 op de 3 werknemers zijn of haar handen niet wast na een toiletbezoek. Dit heeft een grote  invloed op de hygiëne op kantoor. Het is belangrijk om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Het helpt daarom als iedereen zijn handen wast met water bacteriën én zeep bij een toiletbezoek.

Gebruik maken van desinfecterend doekje

Bacteriën overleven ongeveer 48 uur op een plek. Het is daarom belangrijk om minimaal één keer de werkplek per dag goed schoon te maken met een desinfecterend middel om alle bacteriën te verwijderen en hiermee verdere verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Vermijden van contact met ogen, mond en neus

Onze handen raken gemiddeld ongeveer 300 oppervlaktes aan in een half uur. Wanneer er veel contact met het gezicht is, besmet je jezelf al snel. Het is dus beter om dit vermijden.

Voldoende luchten

Kantoorgebouwen kunnen soms stoffig zijn. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig een raam open staat of een airconditioning die af en toe aanstaat waardoor er frisse lucht het kantoor binnenkomt.

Niet eten achter je bureau

Soms is het verleidelijk om tijd te besparen door snel iets te eten achter je bureau, maar dit kan ook veel kwaad doen. Kruimels zijn een grote bron van bacillen en blijven bovendien lang aanwezig op je muis en toetsenbord.

Gebruik maken van antibacteriële gel voor de handen

Een antibacteriële handgel op het bureau neerzetten om bacteriën, virussen en schimmels te doden kan nooit kwaad. Het is hierbij aan te raden om de gel vooral te gebruiken als je ‘s ochtends binnenkomt op kantoor. Verder is het verstandig om het voor- en na meetings te gebruiken en uiteraard wanneer je weg gaat van kantoor.

 

 

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.