“Noodmaatregelen”; noodzakelijk, maar ook voer voor discussie en onzekerheid.

10 december 2020 12:14

“Noodmaatregelen”; noodzakelijk, maar ook voer voor discussie en onzekerheid.

We rennen op het moment van het schrijven van deze bijdrage richting de kerst van 2020. Zal wel een bijzondere ‘feestperiode’ gaan worden. Een gedeeltelijke lock down, geen skivakanties en een beperkt aantal bezoekers aan het kerstdiner zullen maken dat we kerst 2020 niet snel zullen vergeten, schat ik zo in. Alhoewel slechte herinneringen sneller schijnen te vervagen dan goede-. Dus misschien valt het mee.

Onze regering wordt, door de omstandigheden en haar eigen beleid, gedwongen om steeds meer “op maat” steunmaatregelen in te voeren (zoals de TONK, de TVL voor de evenementenbranche, enz.). Enerzijds siert dat de wetgever. Anderzijds wordt de uitvoering van deze regelingen opgedragen aan uitvoeringsinstanties als RVO en, in het geval van de TONK, de Gemeenten. Dat legt wel een enorme druk op die instellingen en dat is een zorgelijke ontwikkeling. De vraag is of zij daar, vaktechnisch- en qua bezetting, voldoende voor zijn uitgerust. Praktische vragen en vragen over de uitleg van regelingen van ondernemers die, ogenschijnlijk, redelijk eenvoudig te beantwoorden zijn, blijken, qua uitvoering en toepassing soms toch niet direct en eenduidig beantwoord te kunnen worden en gaan door naar het Ministerie van EZ. Externe controleurs (de accountants) maken controleprotocollen voor de NOW afwikkeling en de praktijk blijkt ook de NOW weerbarstiger dan men op voorhand had bedacht. Dat is zoals het is en inherent aan noodmaatregelen. Maar het brengt wel een hoop onzekerheid met zich mee voor degene die de al ontvangen steun knetterhard nodig hebben en geen tijd willen en kunnen verdoen met uitgebreide discussies over de uitleg van regelgeving. Iets terugbetalen is altijd lastig. Zeker als het water je aan de lippen staat. Een toegestane, ruimhartige uitleg van de regelingen zal, naar mijn inschatting, onontbeerlijk zijn voor het rechtvaardigheidsgevoel van getroffen ondernemers.

De periode waarvoor uitstel van het betaling van belasting is verleend is recentelijk weer verlengd. Het “uitstaande” bedrag begint behoorlijk op te lopen. Ik las onlangs dat er inmiddels voor zo’n 35 miljard Euro uitstel van betaling is verleend. Een astronomisch bedrag. De vraag is of dat in zijn geheel terug komt. De periode van terugbetaling is inmiddels gesteld op 36 maanden na 1 juli 2021. Drie jaar lijkt lang, maar vergeet niet dat deze afbetaling bovenop de reguliere afdracht van heffingen komt. Als het economisch herstel zich in de tweede helft van volgend jaar openbaart en ondernemers weer gaan ‘draaien’ zullen ze eerst wel even orde op zaken moeten stellen. Het in relatief korte tijd inlopen van schulden (bij de Belastingdienst) zal dan wel een hele uitdaging gaan worden en niet altijd een eerste prioriteit blijken te zijn. Nu maar hopen dat de uitvoeringsdienst (De Ontvanger) van zijn baas voldoende ruimte krijgt om individuele betalingsafspraken te maken met een haalbare betalingstermijn.  Voor nu; heel fijne en gezonde kerstdagen!

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.